Alguns membres no van estar d'acord amb la idea de retallar les taxes
El Banc Central Europeu (BCE) va retallar els tipus d'interès en 25 punts bàsics a la reunió del mes de juny passat. Una decisió amb què no tots els membres del consell de govern van estar d'acord amb l'expectativa que els riscos per a les perspectives d'inflació estaven esbiaixats a l'alça.
Així ho posen de manifest les actes d'aquest darrer conclave monetari, segons les quals "aquestes consideracions suggerien que la reducció dels tipus d'interès no s'ajustava plenament al principi de dependència de les dades i que hi havia raons per mantenir-los sense canvis a la reunió actual".
Enmig d'aquest context, alguns membres van considerar que els riscos per a les perspectives d'inflació estaven esbiaixats a l'alça, en part perquè els riscos a la baixa per a la inflació havien disminuït des de la darrera reunió a causa de la recuperació econòmica en curs, però també a causa dels riscos geopolítics més grans. Es va sostenir que una petita caiguda de la inflació seria molt menys costosa que una caiguda contínua de la inflació, especialment perquè no s'ha de donar per fet que les expectatives d'inflació es mantinguin ancorades".
El document també recull que una opinió dissident sostenia que les dades que es van rebre des de la darrera reunió i els riscos a l'alça per a la inflació no recolzaven la idea de retallar les taxes.
"En particular, les pressions inflacionàries actuals, evidents en les dades recents, mostraven una rigidesa de la inflació, que es podria veure exacerbada per diversos riscos geopolítics diferents. A més, una dissociació de la trajectòria de les taxes d'interès nord-americans podria augmentar les pressions inflacionàries a través dels efectes del tipus de canvi", afegeix el text.
Durant la reunió també es van plantejar alguns dubtes sobre si la recuperació es produiria tal com s'esperava, ja que depenia d'un repunt del consum privat, del qual encara no hi havia proves convincents a les dades.
A més, s'ha expressat "la preocupació que, en presència d'incerteses polítiques i geopolítiques internes, la taxa d'estalvi podria ser fins i tot més alta del que s'esperava. Si això passés, el consum es podria veure restringit per més temps".
Pel que fa a les reunions futures, els membres van subratllar que segueixen "decidits a garantir" que la inflació torni de manera sostenible a l'objectiu del 2%, per la qual cosa es mantindran els tipus d'interès oficials prou restrictius durant el temps que sigui necessari per aconseguir-ho.
"En vista de la contínua incertesa al voltant del procés desinflacionari i de l'accidentada trajectòria que s'acosta, es va considerar important mantenir un enfocament basat en les dades i reunió per reunió per determinar el nivell i la durada adequats de la restricció, i no hauria d'haver-hi cap compromís previ respecte a una trajectòria de tipus d'interès en particular, de manera que es pugui mantenir la opcionalitat plena", assenyalen les actes.
Per als experts d'ING, l'única cosa clar que es desprèn d'aquest document és que el futur del BCE "és complicat". "Les especulacions anteriors del mercat ja han quedat enterrades, com ara la idea d'una retallada de tipus consecutiu al juny i juliol, o un pilot automàtic amb una sèrie de retallades de tipus", valoren.
"El BCE no tindrà cap interès a fer que la retallada del juny sembli un error polític durant les properes setmanes, cosa que seria un fort argument no econòmic a favor d'una altra retallada de tipus a la reunió del setembre. Al mateix temps, però, l'afebliment de l'impuls econòmic i la inflació interna persistentment alta no són una combinació per celebrar.