Suposa la menor alça des de l'exercici 2014, segons les dades definitives publicades per l'INE
L'economia espanyola va créixer un 2,6% el 2018, quatre dècimes menys que el 2017 i la seva alça més baixa des de l'exercici del 2014, segons ha informat aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que puja així una dècima, des del 2,5% al 2,6%, la dada que va avançar a finals de gener a causa d'una aportació menys negativa del sector exterior del que inicialment s'havia estimat.
Així mateix, Estadística ha rebaixat una dècima els creixements del PIB que va estimar en el seu moment per al tercer i quart trimestre del 2018, fins al 0,5% i el 0,6%, respectivament. D'aquesta manera, una cop revisades les dades, l'economia espanyola va accelerar el seu creixement trimestral en l'últim quart de l'any una dècima respecte al trimestre anterior.
L'INE també ha revisat a la baixa el creixement interanual del PIB del quart trimestre, que es va situar en el 2,3%, dues dècimes menys que en el trimestre anterior i una dècima per sota de la dada avançada a finals de gener, d'acord amb la Comptabilitat Nacional publicada aquest divendres per l'organisme estadístic.
L'economia espanyola va accelerar el seu creixement trimestral durant l'últim quart de l'any una dècima respecte al trimestre anterior
El creixement del 2,6% registrat el 2018 coincideix amb les previsions oficials del Govern central i és una dècima superior al que havia calculat el Banc d'Espanya, l'FMI i el consens mitjà dels principals serveis d'estudis.
Segons l'INE, el creixement del 2,6% assolit en el conjunt de l'any passat es deu a una aportació de la demanda nacional de 2,9 punts, semblant a la seva contribució el 2017, mentre que la demanda externa va restar tres dècimes a l'avanç del PIB, quatre dècimes per sota de la dada del 2017.
El consum de les llars va pujar per cinquè any consecutiu en incrementar-se un 2,3% el 2018, una dècima menys que el 2017, mentre que la despesa pública va registrar un creixement anual del 2,1%, la seva major alça des de 2009. La inversió va accelerar quatre dècimes el seu avanç anual, fins al 5,3%.
El valor del PIB a preus corrents va assolir un nou màxim el 2018 en situar-se als 1.208.248 milions d'euros, un 3,6% superior al de 2017.
El creixement del 0,6% registrat durant el quart trimestre del 2018 s'ha accelerat una dècima respecte a la dada revisat del tercer trimestre i iguala els avenços dels dos primers trimestres de l'any passat. Amb aquest avanç trimestral del PIB s'acumulen ja 21 trimestres consecutius d'alces.
Per la seva banda, la taxa interanual del PIB va baixar dues dècimes durant el quart trimestre, fins al 2,3%, però encadena 20 trimestres consecutius en taxes positives.
EL CONSUM ES MODERA DURANT EL QUART TRIMESTRE I CAU LA INVERSIÓ
El creixement del 0,6% durant l'últim quart de 2018 s'ha produït després de desaccelerar-se quatre dècimes el creixement de la despesa pública, des del 0,8% al 0,4%, i moderar dues dècimes el consum de les llars, que va créixer un 0,4% entre octubre i desembre, dues dècimes menys que durant el trimestre anterior. La despesa en consum de les institucions sense ànim de lucre i al servei de les llars no va experimentar variació.
La inversió va entrar en taxes negatives durant el quart trimestre de l'any passat trencant així amb cinc trimestres d'alces
La inversió, per la seva banda, va entrar en taxes negatives durant el quart trimestre de l'any passat trencant així amb cinc trimestres d'alces. En concret, es va anotar una reculada del 0,2%, en contrast amb al creixement del 0,2% registrat durant el trimestre anterior.
Al contrari que la inversió, les exportacions i les importacions van tornar a taxes positives entre octubre i desembre. Les primeres van avançar durant el trimestre un 0,7%, mentre que les importacions no van experimentar variació, enfront dels descensos del 0,8% i del 0,9% experimentats durant el tercer trimestre.
LA INVERSIÓ I LES EXPORTACIONS DESACCELEREN EL SEU AVANÇ INTERANUAL
Per la seva banda, la taxa interanual s'ha situat al 2,3% durant el quart trimestre de l'any passat a causa exclusivament de la demanda nacional, ja que l'externa va contribuir de manera negativa al creixement. En concret, la demanda nacional va aportar 2,5 punts al creixement del PIB interanual durant el quart trimestre de 2018, dues dècimes menys que durant el trimestre anterior, mentre que la demanda externa va restar dues dècimes al creixement.
En termes interanuals, la despesa en consum va mantenir el seu creixement al 2%, amb un avanç de la despesa en consum de les llars del 2,2% (igual que durant el trimestre anterior) i un augment de la despesa pública del 2,2% (igual que durant el trimestre anterior). En el cas de les institucions sense ànim de lucre, la seva despesa en consum va moderar el seu creixement dues dècimes, fins al 0,5%.
La inversió també va desaccelerar el seu ritme de creixement interanual durant el quart trimestre del 2018, des del 5,3% del trimestre anterior al 4,4%. Igualment, les exportacions i les importacions van desaccelerar el ritme i van mostrar avanços interanuals de l'1% i l'1,7%, respectivament, set i sis dècimes per sota del creixement que han registrat durant el tercer trimestre.
Des de l'òptica de l'oferta, l'agricultura i els serveis van presentar durant el quart trimestre del 2018 un millor comportament interanual que durant el trimestre anterior. Així, el valor afegit brut de l'agricultura va créixer un 3,6%, davant del retrocés del 0,5% registrat durant el trimestre anterior, mentre que els serveis van accelerar tres dècimes la seva taxa interanual, fins al 3%. Per contra, el creixement de la indústria va retrocedir un 1,3% després de molts trimestres en taxes interanuals positives, mentre que la construcció va moderar el seu avanç des del 8,1% del tercer trimestre al 7,2% durant el quart trimestre.
469.000 LLOCS DE TREBALL EN UN ANY
En un any es van crear 469.000 llocs de treball equivalents a temps complet
L'ocupació, mesurada en termes de llocs de treball equivalents a temps complet, va desaccelerar una dècima el seu creixement trimestral, fins al 0,6%, mentre que va ampliar dues dècimes, fins al 2,6%, el seu avanç interanual, fet que suposa la creació en un any de 469.000 llocs de treball equivalents a temps complet.
Durant el quart trimestre de 2018, l'ocupació en la construcció i els serveis va accelerar el ritme de creixement interanual, des del 9,1% a l’11,3% en el primer cas i des del 2,5% al 2,7% en el segon. Per contra, l'agricultura i la indústria van destruir llocs de treball, amb descensos de l'ocupació de l’1,1% i del 0,8%, respectivament.
L'ocupació assalariada, per la seva banda, va créixer un 3,2% interanual durant el quart trimestre, el mateix que durant els tres trimestres anteriors.
La productivitat per lloc de treball equivalent a temps complet es va situar al -0,3%, quatre dècimes menys que durant el trimestre anterior, i la productivitat per hora efectivament treballada va registrar un retrocés del 0,6%, encadenant ja tres trimestres consecutius de caigudes.
En aquest context, la remuneració dels assalariats va passar de créixer un 4,3% a augmentar un 4,4%. Aquest creixement és conseqüència de l'evolució del nombre d'assalariats i de l'augment en un 1,1% de la remuneració mitjana per assalariat. Així, el creixement del cost laboral per unitat de producte (CLU) es va situar a l'1,3%, cinc dècimes més que la variació experimentada pel deflactor implícit de l'economia (0,8%).