L'economia espanyola va créixer un 1,5% al segon trimestre, més del que s'estimava

El PIB va accelerar el creixement entre l'abril i el juny quatre dècimes més del que avançava l'INE

Irene Hernández
Bolsamania | 23 set, 2022 10:33
pibespanacb22

El Producte Interior Brut (PIB) d'Espanya es va accelerar al segon trimestre més del previst. L'economia va créixer entre l'abril i el juny un 1,5%, segons les dades de Comptabilitat Nacional publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La xifra és quatre dècimes superior a l'avançada al juliol i suposa 1,7 punts més que la taxa de creixement registrada al primer trimestre.

Per la seva banda, la variació interanual del PIB se situa en el 6,8%, enfront del 6,7% del trimestre precedent. Aquesta taxa és cinc dècimes superior a la data avançada.

Això, segons el Ministeri d'Afers Econòmics, "posa de manifest la fortalesa de l'economia espanyola en un entorn marcat per l'impacte de la guerra de Rússia a Ucraïna". "Les mesures adoptades per protegir empreses, famílies i col·lectius vulnerables de la pujada dels preus de l'energia i altres primeres matèries i l'avenç en el desplegament del Pla de Recuperació expliquen aquest bon comportament", afegeix.

La contribució de la demanda nacional al creixement interanual del PIB és d'1,9 punts, 1,9 punts inferior a la del primer trimestre. Per la seva banda, la demanda externa presenta una aportació de 4,9 punts, 2,1 punts més que al trimestre anterior. "Aquestes dades mostren un patró de creixement sòlid amb una contribució positiva de la demanda nacional i un fort dinamisme de les exportacions", destaca l'Executiu.

DEMANDA

Pel que fa a la demanda nacional, la despesa de consum final de les administracions públiques presenta una aportació negativa a la variació interanual del PIB de 0,6 punts, que es compensa amb l'aportació positiva de la formació bruta de capital d'1,2 punts, i la de la despesa de consum final de les llars i les ISFLSH4, d'1,4 punts.

Per part de la demanda externa, l‟evolució de les exportacions de béns i serveis aporta 7,9 punts a l'evolució interanual del PIB, contribució que es veu compensada, en part, per l'aportació de les importacions de béns i serveis (-3 punts).

La despesa en consum final s'incrementa un 0,9% al segon trimestre respecte al mateix període del 2021. Aquesta taxa és 1,2 punts inferior a la del primer trimestre. La despesa en consum final de les llars experimenta una taxa interanual del 2,5%, un punt menys que al trimestre passat. Per la seva banda, la despesa en consum final de les administracions públiques presenta una variació del -2,9%, taxa que suposa 1,9 punts menys que a trimestre precedent.

La formació bruta de capital registra una variació del 5,7%, inferior als 5,2 punts al del trimestre anterior. La inversió en actius fixos materials presenta una taxa interanual del 4,4%, taxa que suposa 1,8 punts més que al trimestre precedent. Per components, la inversió en habitatges i altres edificis i construccions augmenta 4,6 punts, passant del -0,2% al 4,4%, mentres que la inversió en maquinària, béns d'equip i sistemes d'armament baixa 2,6 punts, en presentar una variació del 4,2%, enfront del 6,8% del trimestre anterior.

D'altra banda, la inversió en productes de la propietat intel·lectual experimenta una variació del 7%, amb una reducció de quatre dècimes respecte a la taxa del trimestre passat.

Pel que fa a la demanda externa, les exportacions de béns i serveis presenten una variació del 23,1% respecte al segon trimestre del 2021, taxa que suposa 3,2 punts més que al trimestre anterior. Aquesta acceleració es produeix per un increment de les taxes interanuals de les exportacions de béns (del -0,2 a l'1,8%) compensada, en part, per la moderació de les exportacions de serveis (del 102,7% al 97,9%). Dins d'aquestes, la despesa de no residents al territori econòmic baixa 388,1 punts (del 762,2% al 374,1%).

Les importacions de béns i serveis augmenten un 8,8% al segon trimestre, taxa 3,4 punts inferior a la del primer trimestre. Aquesta desacceleració s'explica per la disminució de les importacions de béns (del 9,5% al ​​5,1%) compensada, en part, per un increment en la taxa interanual de les importacions de serveis (del 27,4% al 28, 9%). Per la seva banda, la despesa de residents a la resta del món baixa 80,3 punts la seva variació interanual (del 207,3% al 127%).

OFERTA

Al costat de l'oferta, el valor afegit brut de les branques industrials creix un 4,5% interanual al segon trimestre, taxa que suposa un increment d'1,8 punts respecte a la variació del trimestre anterior. Dins d'aquestes, la indústria manufacturera presenta una taxa del 5,5%, taxa que suposa 0,6 punts més que la del trimestre precedent.

El valor afegit brut de la Construcció augmenta un 5,1% respecte al mateix trimestre del 2021, 4,5 punts més que al trimestre anterior. La variació interanual del valor afegit brut dels serveis al segon trimestre és del 7,7%, una dècima menys que la del trimestre precedent. Finalment, les branques primàries registren una taxa interanual del -1,2% aquest trimestre, enfront del 3,9% del trimestre anterior.

RENDES I OCUPACIÓ

La remuneració dels assalariats presenta un creixement interanual del 7,6% al segon trimestre, 1,5 punts superior al del trimestre anterior. Aquest resultat és conseqüència de l'augment del 5,8% del nombre d'assalariats, cinc dècimes inferior al del trimestre precedent, i que la remuneració mitjana per assalariat varia un 1,8%, enfront del -0,1% del primer trimestre.

En termes interanuals, la taxa de creixement de la renda nacional bruta és del 10,3%, taxa similar a la del primer trimestre del 2022. La renda nacional disponible bruta augmenta un 10,5%, una dècima més que al trimestre anterior.

Pel que fa a l'ocupació, el nombre d'hores treballades efectivament augmenta un 1,1% entre el primer i el segon trimestre, nou dècimes menys que al trimestre anterior. En termes interanuals, les hores efectivament treballades es desacceleren 3,7 punts, fins a una taxa del 3,3%. La variació interanual de les hores treballades a les branques industrials se situa al 0,1%, xifra que suposa 1,9 punts menys que al trimestre precedent.

Els llocs de treball equivalents a temps complet, definits com el nombre d'hores treballades entre la jornada mitjana realitzada en llocs de treball a temps complet, augmenten un 1% respecte al trimestre anterior. Aquesta variació, que és 1,1 punts superior a la del primer trimestre, s'explica per l'efecte combinat de la variació de les hores treballades i la reducció de la jornada mitjana a llocs de treball a temps complet (de 2,0 a 0,1).

En termes interanuals, l'ocupació presenta un creixement del 5,2%, una dècima inferior al registrat al trimestre precedent, taxa que suposa un increment de 939.000 llocs de treball equivalents a temps complet en un any.

contador