L'economia espanyola manté el ritme al tercer trimestre i el PIB creix un 0,8%

La despesa pública va avançar a un ritme del 2,5% i el consum de les llars va augmentar un 1,2%

Irene Hernández
Bolsamania | 23 des, 2024 10:30
l illustration montre des billets de banque en euros 20241015194623

L'economia espanyola va mantenir el ritme de creixement al tercer trimestre d'any. El producte interior brut (PIB) va registrar durant aquest període un avanç del 0,8%, taxa similar a la del segon trimestre, segons les dades de comptabilitat nacional publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

"A falta de dades de l'últim trimestre, l'economia espanyola confirma el seu dinamisme el 2024 i continua liderant el creixement entre les principals economies de la Unió Europea", ha destacat el ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo.

"Manté el ritme de creixement més elevat de l'últim any i mig", "es tracta d'un creixement robust i equilibrat, al qual contribueixen positivament tant la demanda interna com el sector exterior". A més, "contribueixen al creixement tots els sectors d'activitat, amb un augment especialment rellevant de la indústria, especialment de la manufacturera", ha afegit.

Com ha explicat, en aquest creixement hi destaquen alguns factors. D'una banda, el fort creixement del consum de les llars, que s'accelera i augmenta un 3% en termes interanuals, dues dècimes més que el que es va registrar a l'avenç. En segon lloc, destaca l'embranzida del sector exterior, que continua registrant un important increment de les exportacions, del 4,3% interanual. I també, la millora continuada de la productivitat per hora treballada, que augmenta un 2,5% en taxa interanual.

En detall, la demanda nacional va contribuir amb 1 punt al creixement intertrimestral del PIB, mentre que la demanda externa va aportar-hi -0,2 punts.

Per agregats de demanda, la despesa en consum final de les llars va créixer un 1,2% i la de les administracions públiques, un 2,5%. Per part seva, la formació bruta de capital ha registrat una variació del -0,9%.

Les exportacions de béns i serveis van presentar una taxa intertrimestral del 0,4%, semblant a la del segon trimestre, i les importacions van registrar una variació del 0,9%, amb un increment de cinc dècimes respecte al trimestre precedent.

Pel costat de l'oferta, tots els grans sectors van presentar taxes positives en el valor afegit, llevat de la Construcció. Les branques industrials van créixer un 0,2% intertrimestral. Dins d'aquestes, la indústria manufacturera va desaccelerar la taxa en 1,6 punts respecte al trimestre precedent, fins a un creixement proper a zero. El valor afegit brut de la Construcció va disminuir un 1,5% intertrimestral, 2,2 punts menys que al trimestre anterior. I el dels serveis es va desaccelerar una dècima, fins a l'1,0%.

Per la seva banda, les branques primàries van registrar una variació intertrimestral de l'1,1%, enfront del -2,6% del trimestre anterior.

Pel que fa a les rendes, en taxes intertrimestrals, la remuneració total dels assalariats es va incrementar un 1,8% i el nombre de llocs equivalents a temps complet d'assalariats, un 1,1%. La remuneració mitjana va tenir un creixement del 0,7%.

El nombre d'hores treballades efectivament va augmentar un 0,2% intertrimestral. Els llocs de treball equivalents a temps complet es van incrementar un 0,9%. Mentrestant, la productivitat per lloc de treball equivalent a temps complet va registrar aquest trimestre una taxa intertrimestral del -0,1% i la productivitat per hora efectivament treballada, del 0,6%.

contador