"La demanda de serveis posterior a l'obertura s'està esvaint"
L'economia espanyola es va frenar al tercer trimestre de l'any, amb un lleu creixement del 0,2%, taxa que suposa 1,3 punts menys que al trimestre anterior (1,5%), fonamentalment a causa de l'aportació negativa del sector exterior i de la moderació a l'avenç de la inversió i del consum de les llars.
Així ho mostren les dades que es donen a conèixer aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). L'organisme estima que el consum de les llars va augmentar al tercer trimestre un 1,1%, una dècima menys que al trimestre anterior, mentre que el consum de les institucions sense ànim de lucre va caure un 0,2%, enfront del creixement del 0,5% del trimestre anterior.
La despesa pública, per la seva banda, va augmentar un 0,6% entre juliol i setembre, i va tornar a taxes positives després de tres trimestres consecutius de descensos, i la inversió va desaccelerar el creixement trimestral gairebé dos punts, des del 2,5% del segon trimestre al 0,6% al tercer.
Estadística també detalla que el creixement interanual del PIB es va moderar tres punts al tercer trimestre, en passar del 6,8% al 3,8%, com a conseqüència d'una aportació menor tant del sector exterior com de la demanda nacional. I és que la demanda externa va aportar tres punts al PIB interanual del tercer trimestre, xifra 1,9 punts inferior a la del trimestre anterior, mentre que la demanda nacional hi va contribuir amb vuit dècimes, 1,1 punts menys que al segon trimestre.
L'INE ja ha alertat que aquestes dades són una primera estimació, i que les futures revisions de les dades del tercer trimestre podrien ser més grans que les habituals pel context econòmic i de canvis "bruscos" que es viu actualment.
"Esperàvem un augment més gran del PIB a Espanya a l'últim trimestre, ja que les xifres de despesa turística del juliol i l'agost estaven molt bé", comenten els experts de Pantheon Macroeconomics. "Les dades espanyoles són conegudes per les seves revisions, però tal com estan les coses, l'impuls al PIB de la reobertura del turisme al segon trimestre pràcticament es va dissipar al tercer", remarquen.
També incideixen en el "llast" del comerç net, ja que les exportacions van augmentar menys que les importacions -a causa de la caiguda de les exportacions de serveis-, tot i que això "es va veure lleugerament compensat per l'impuls de la demanda interna". De fet, diuen aquests analistes, "sembla que el suport del Govern amb les altes factures d'energia va ajudar a impulsar la despesa de les llars a l'últim trimestre", de manera que el consum va augmentar un 1,1% en termes intertrimestrals, el mateix que al segon trimestre.
"La inversió i la despesa pública també van augmentar, un 1,4% i un 0,6%, respectivament. Per sectors, el creixement va ser impulsat pel sector dels serveis, però la producció va augmentar menys que al segon trimestre, això que indica que la demanda de serveis posterior a l'obertura s'està esvaint", destaquen des de la companyia britànica.
NOU RETROCÉS AL QUART TRMESTRE
Aquests estrategs creuen, de fet, que "l'activitat a Espanya patirà un nou retrocés al quart trimestre". "És cert que la diferència entre la inflació i el creixement dels salaris s'hauria de reduir, ja que la inflació continua disminuint, en part gràcies a les ajudes del Govern, com la reducció del tipus d'IVA sobre l'electricitat i el pla de transport gratuït".
Però, insisteixen, "els ingressos reals continuaran caient aquest trimestre, i la confiança dels consumidors s'ha enfonsat, cosa que afectarà el consum". D'altra banda, la incertesa al voltant dels mercats energètics i la durada de les sancions de la UE a Rússia, així com la pujada dels tipus d'interès i l'enduriment de les normes de préstec, fan que la majoria de les empreses " hagin de deixar de banda els plans d'inversió". "I l'alentiment del creixement mundial significa que les exportacions netes tornaran a ser un llast per al creixement al quart trimestre", assenyalen els analistes de Pantheon.
"Només cal dir que la sorpresa a la baixa de la dada d'avui significa que és poc probable que l'economia creixi un 5% aquest any, com pensàvem abans d'aquesta publicació. La nostra previsió per al quart trimestre, que era del 0,2% abans de la publicació d'avui -i que probablement es reduirà- suggeriria un augment del 4,7%, després del 5,5% de l'any passat”, conclouen.