El resultat del PIB encadena quatre anys en positiu
L'economia espanyola va acabar l'any 2017 més forta, creixent un 3,1% en el total dels 12 mesos del passat exercici. Els resultats mostren la recuperació que experimenta el país, que encadena ja quatre anys de creixement, tot i que dues dècimes per sota de la dada reflectida el 2016. Això ha contribuït al fet que el Producte Interior Brut (PIB) espanyol arribi als 1,163 bilions d'euros, una dada màxima històrica.
El creixement intertrimestral es va situar al 0,7% al tancament del passat exercici i va igualar la taxa publicada per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) per al tercer trimestre i va complir les previsions del mercat. Tant la Unió Europea (UE-28) com l'Eurozona (UEM-19) van experimentar un creixement trimestral del 0,6%, una dècima inferior a la del trimestre anterior en ambdós casos.
Entre les principals economies europees, el comportament va ser dispar, amb Bèlgica, França i el Regne Unit creixent per sobre dels seus resultats del tercer trimestre, mentre que Alemanya i Itàlia van mostrar un fre sobre el desenvolupament del seu PIB. Les majors taxes es van registrar a Lituània i Hongria.
LA DEMANDA NACIONAL I L'OCUPACIÓ EMPENYEN EL PIB
La contribució de la demanda interna va ser essencial per al creixement registrat per l'economia espanyola que es va augmentar dues dècimes fins als 3,2 punts durant l'últim trimestre del 2017. Per la seva part la demanda externa es va reduir d'octubre a desembre 0,2 punts i es va situar en negatiu (-0,1).
Sengles factors de la demanda nacional, tant la despesa en consum final de les llars, com de les administracions públiques va créixer, amb un avanç del 2,5% i 2,4% respectivament. A més, la formació bruta de capital fix va registrar un creixement del 5,6%, resultat similar al del trimestre anterior. La inversió en materials va créixer un 6%, mentre que la despesa en propietat intel·lectual va augmentar un 3,3%.
La construcció va minvar tres dècimes la seva variació interanual fins al 4,8% com a conseqüència de la caiguda en la inversió de l'habitatge, en enginyeria civil i altres construccions. Per la seva banda, la despesa en béns d'equip va créixer un 7,9%, enfront del 6,8% del trimestre anterior.
Pel que fa a la demanda exterior, tant les exportacions com les importacions disminueixen 1,2 i 0,7 punts respectivament. Únicament van experimentar creixement les exportacions de serveis no turístics (+1%).
L'ocupació va créixer un 0,5% durant els tres últims mesos de 2017, tres dècimes per sota del que va experimentar durant el tercer trimestre. En termes interanuals es va situar al 2,9%, dada que suposa aproximadament 506.000 nous llocs de treball aquest any.