L'economia de l'Eurozona creix al ritme més lent en més de dos anys

Tant el sector manufacturer com el serveis van registrar ritmes de creixement més lents

Irene Hernández
Bolsamania | 06 nov, 2018 15:02 - Actualitzat: 15:14
banderas-europa
Getty Images

L'economia de la zona euro va créixer l'octubre al ritme més lent en més de dos anys. Segons l'índex elaborat per la consultora Markit i publicat aquest dimarts, el PMI compost es va situar per sobre de la seva estimació de 52,7. L’octubre, la lectura final (53,1) es va situar per sota de l'observada al mes anterior (54,1) i va indicar el nivell més baix des de setembre de 2016.

Tant el sector manufacturer com el sector serveis van registrar ritmes de creixement més lents l'octubre. Igual que va passar durant el mes anterior, el sector manufacturer ha estat el sector que ha registrat l'increment més feble, creixement més lent de la producció en gairebé quatre anys. Tot i mantenir-se en un nivell sòlid, l'activitat del sector serveis va experimentar la seva alça més lenta des de l'inici de 2017.

En general, aquesta desacceleració en el creixement de l'activitat total en general va estar vinculada amb un augment més feble de les noves comandes rebudes.

Per països, l'increment més fort de l'activitat total es va observar de nou a Irlanda, tot i que aquesta va augmentar al seu ritme més lent de set mesos. Tant França com Espanya van registrar augments més forts de l'activitat total i el creixement econòmic als dos països es va mantenir per sobre de les mitjanes històriques.

França i Espanya van registrar augments més forts de l'activitat total i el creixement econòmic als dos països es va mantenir per sobre de les mitjanes històriques

No obstant això, Alemanya va experimentar una caiguda del creixement econòmic fins a la seva mínima de cinc mesos, que va ser conjuntament la més baixa de més de dos anys, mentre que l'activitat total a Itàlia va registrar una contracció per primera vegada des de finals de 2014.

Quant a l'ocupació, aquesta va augmentar notablement, es va estendre la seqüència actual de creixement a quatre anys. Els nivells de personal van augmentar a taxes elevades a Alemanya, França i Irlanda, en comparació amb els increments molt més modestos observats a Itàlia i Espanya.

Per la seva banda, la preocupació sobre l'activitat futura va persistir l'octubre, ja que la confiança empresarial va caure fins al seu nivell més baix de gairebé quatre anys. Les empreses van continuar destacant les preocupacions respecte a les mesures proteccionistes mundials i els recents desenvolupaments geopolítics.

SECTOR SERVEIS

L'índex PMI d'Activitat Comercial del Sector Serveis de la zona euro va registrar el nivell 53,7 l'octubre i es va situar lleugerament per sobre de la seva estimació precedent de 53,3. No obstant això, l'índex va disminuir del nivell 54,7 registrat el setembre i va representar el creixement més lent des de l'inici de 2017.

Destaca un creixement més lent de l'activitat a Alemanya (que va marcar la seva mínima de 3 mesos) i Irlanda (la seva mínima de 7 mesos), mentre que Itàlia va registrar una contracció de l'activitat per primera vegada des de maig de 2016. En contrast, França i Espanya van registrar un creixement més ràpid, encara que els ritmes d'expansió es van mantenir molt per sota dels observats a principis d'any.

Des de Markit consideren que "les empreses de la zona euro van experimentar un decebedor inici del quart trimestre de l'any". "Una desacceleració, impulsada per les exportacions, vinculada amb les creixents tensions comercials i els aranzels, s'ha vist agreujada per l'augment de la incertesa política, la creixent aversió al risc i l'enduriment de les condicions financeres. En conseqüència, la desacceleració s'ha tornat més generalitzada, engloba cada vegada més l'economia del sector serveis".

"Està clar que l'expansió econòmica s'ha alentit i que la debilitat s'ha intensificat en iniciar el quart trimestre", conclou la consultora.

contador