Menys creixement pel context polític i l'estancament de la demanda interna i del turisme
L'economia catalana es preveu que creixi el 2,1% durant aquest 2018 i el 2% el 2019, segons un informe presentat aquest dilluns per BBVA Research.
L'economista cap per a Espanya de l'entitat, Miguel Cardoso, ha assenyalat que, després d'un creixement del 3% durant el 2017, el PIB català es desaccelerá durant aquest any per la incertesa que resulta del context polític actual i l'estancament de la demanda interna i del turisme, després dels atacs terroristes a Barcelona i Cambrils (Tarragona) durant l'agost passat.
L'informe preveu que el creixement previst per al 2018 i el 2019 permetrà crear 136.000 llocs de treball i la taxa d'atur es reduirà fins al 9,6% a finals de l'any vinent, la qual cosa, si es compleixen les expectatives, "reafirmarà" sis anys d'expansió econòmica a Catalunya.
EFECTE NEGATIU PERÒ LIMITAT
L'estudi sosté que la incertesa política catalana produïda a partir del quart trimestre de l'any passat ha tingut un impacte negatiu sobre el consum, però que aquest ha estat limitat en el temps.
Així, es preveu un creixement del PIB del 0,5% a Catalunya per al primer trimestre del 2018, encara que Cardoso ha explicat que la informació disponible apunta al fet que acabi sent del 0,7%, ja que, encara que la incertesa política es manté elevada, està lluny del màxim aconseguit a l'octubre i s'espera que vagi disminuint i es vagi tenint "més certitud sobre les polítiques que s'implementarà".
Per això l'economista cap ha remarcat que, si es manté l'impacte lleu sobre l'ocupació registrada fins al moment i el bon comportament de les exportacions, el creixement podria ser fins i tot més gran i, amb un biaix a l'alça, situar-se dues dècimes per sobre del previst.
"Si es mantenen les tendències en la creació de l'ocupació, el creixement serà superior al 2,1%", ha defensat Cardoso.
No obstant això, l'economista cap ha raonat que el PIB català es pot desviar negativament fins a l'1% el 2018 com a resposta als xocs d'incertesa en la política econòmica i fins al 0,4% el 2019, mentre que a Espanya se situarà al voltant del 0,2% el 2018 i el 2019.
IMPACTE SOBRE EL TURISME
Els atemptats d'agost han impactat sobre les xifres del sector turístic, la qual cosa ha fet, per exemple, que la despesa a la província de Barcelona es reduís el 4,3% durant el mes següent i que les pernoctació d'estrangers s'arribin a reduir fins al 2% durant aquest any.
No obstant això, l'informe de BBVA Research també ha limitat l'impacte d'aquests atacs, tant en intensitat com temporalment, encara que defensa que a mitjà termini els possibles efectes són més incerts.
ALTRES FACTORS
Després de l'esgotament de "vents de cua" com la reducció dels tipus d'interès i la baixada del preu del petroli, i de la demanda embalsamada durant la crisi, Cardoso ha puntualitzat que l'estancament de la demanda interna també ha contribuït a alentir les expectatives de creixement del PIB català. Així mateix, l'estudi remarca que el sector turístic català ha afrontat certs factors estructurals que han frenat la seva expansió, com l'esgotament de la seva capacitat de creixement, sobretot, a partir del segon trimestre del 2017.
Els desequilibris interns de l'economia catalana, com una taxa d'atur i una temporalitat elevada, i la precarietat laboral han estat exposats per Cardoso com a elements que poden desvirtuar el creixement del PIB i, per això, ha reivindicat que és necessari "continuar avançant" per reduir-los.
L'economista cap ha recordat que la correcció d'aquests factors permetran enfortir la recuperació econòmica catalana, que ja es veu afavorida per un entorn extern favorable, amb preus del petroli i tipus de canvi encara baixos, l'impuls europeu per al creixement i la seva política monetària expansiva.