L'atur de la zona euro es va mantenir estable al novembre i a mínims històrics del 6,5%

La desocupació de la regió es col·loca nou dècimes per sota del nivell previ a la pandèmia

Irene Hernández
Bolsamania | 09 gen, 2023 15:11
ep archivo - un hombre mira el cristal de una oficina de empleo sepe antiguo inem horas despues de
Óscar Cañas - Europa Press - Archivo

L'atur de la zona euro continua a mínims històrics. Al novembre, la taxa es va mantenir al 6,5% en comparació amb el mes anterior, segons les dades publicades per Eurostat, l'oficina d'estadística comunitària, però va baixar enfront del 7,1% del novembre del 2021. D'aquesta manera, la desocupació de la regió es col·loca nou dècimes per sota del nivell previ a la pandèmia.

A tota la Unió Europea (UE), la taxa d'atur va ser del 6% al novembre, també estable en comparació amb l'octubre i per sota del 6,5% del mateix mes de l'any anterior. De la mateixa manera, és la dada més baixa en la història del bloc comunitari.

Eurostat estima que 12,95 milions d'homes i dones a la UE, dels quals 10,849 milions a la zona euro, estaven aturats al novembre. En comparació amb l'octubre, la desocupació va augmentar en 10.000 persones a la UE i va disminuir en 2.000 a la zona euro. En comparació amb novembre del 2021, la desocupació va disminuir en 875.000 persones a la UE i en 846.000 a la zona euro.

Per la seva banda, al novembre, la taxa d'atur femení va ser del 6,4% a la UE, mentre que la dels homes va ser del 5,7%, als dos casos estable en comparació amb el mes anterior. A la zona euro, la taxa d'atur de les dones va ser del 7% i la dels homes del 6,1% també estables.

Pel que fa a la desocupació juvenil, al novembre hi havia 2,88 milions de menors de 25 anys aturats a la UE, dels quals 2,353 milions pertanyen a la zona euro. D'aquesta manera, la taxa d'atur juvenil es col·loca al 15,1% a la UE ia la zona euro, les dues per sobre del 15% del mes anterior. En comparació amb novembre del 2021, la desocupació juvenil va augmentar en 180.000 persones a la UE i en 157.000 a la zona euro.

Per països, entre els Vint-i-set, les taxes d'atur més grans es van registrar a Espanya (12,4%), Grècia (11,4%) i Itàlia (7,8%), mentre que les menors corresponen a República Txeca (2,7%), Polònia i Alemanya (3%).

"El mercat laboral es va mantenir resistent a mitjans del quart trimestre, però els indicadors avançats suggereixen que la demanda de mà d'obra està disminuint", destaquen els analistes de Pantheon Macroeconomics. De cara al futur, creuen que la taxa d'atur de la zona de l'euro augmentarà durant els propers mesos. "El suport fiscal hauria d'evitar un augment significatiu de la desocupació, per la qual cosa esperem que la taxa augmenti entre el 6,7% i el 6,8% per a finals del primer trimestre", estimen.

Les xifres "reflecteixen la fortalesa de l'ocupació, però, mirant endavant, els descensos en la demanda i l'alta inflació, que provocaran que el consum baixi, ens auguren que les dades del primer trimestre del 2023 poden ser negatives", comenten a eToro. Consideren que les dades, emmarcades en un entorn inflacionista com l'actual, "poden portar el Banc Central Europeu (BCE) a ser més agressiu a la pujada de tipus d'interès".

contador