Espanya lidera la desocupació entre els Vint-i-set
La taxa d'atur de la zona de l'euro es va mantenir estable al maig al 6,4%, mínim des del 1999 i de tota la sèrie històrica, segons les dades d'Eurostat, l'oficina d'estadística comunitària. La xifra se situa en línia amb les estimacions del consens, que havia pronosticat que romandria sense canvis.
Al conjunt de la Unió Europea (UE), la taxa d'atur es va situar al 6% al cinquè mes de l'any, també estable enfront de l'abril. La dada es col·loca, igualment, a mínims històrics.
L'oficina estadística europea estima que 13,2 milions de persones a la UE, de les quals 11,078 milions es troben a la zona euro, estaven aturades al maig del 2024.
En comparació amb l'abril del 2024, la desocupació va augmentar en 13.000 persones a la UE i en 38.000 a la zona de l'euro, i enfront del maig de l'any anterior, l'atur es va elevar en 163.000 persones a la UE i en 3.000 persones a la zona euro.
Entre els Vint-i-set, les taxes d'atur més grans al maig van correspondre a Espanya, amb un 11,7%; Grècia, amb un 10,6%; i Suècia, amb un 8,4%. Per contra, les xifres de desocupació més baixes es van observar a Txèquia, amb 2,7%; Polònia, amb 3%; i Malta i Eslovènia, els dos amb 3,2%.
Respecte a la desocupació juvenil, al maig, 2,828 milions de joves (menors de 25 anys) no tenien feina a la UE, dels quals 2,287 milions eren a la zona euro. En aquest sentit, la taxa d'atur entre els joves va ser del 14,4% a la UE, enfront del 14,5% del mes d'abril, i del 14,2% a la zona euro, estable amb el mes anterior.
Pel que fa al gènere, la taxa d'atur de les dones va assolir el 6,3% a la UE, mateixa dada que a l'abril, i la taxa d'atur dels homes el 5,8%, també estable en comparació amb el mes anterior. A la zona euro, la taxa d'atur de les dones es va ubicar al 6,7%, igual que al mes previ, i la taxa d'atur dels homes, al 6,2%, enfront del 6,1% de abril.
"Atesa la fortalesa del mercat laboral i una economia en una situació millor que l'any passat, el Banc Central Europeu es pot permetre el luxe d'esperar a tenir més proves que s'estan calmant les pressions inflacionàries abans d'actuar de nou", expliquen a ENG.
Així doncs, "per al BCE l'estiu serà relativament avorrit. Es pot permetre el luxe de no dur a terme cap altra retallada de tipus basant-se en una lectura massa alta de la inflació bàsica i la fortalesa del mercat laboral, i probablement simplement esperarà rebre dades sobre salaris, inflació i creixement. També pot veure com es desenvolupa l'agitació del mercat al voltant de les eleccions franceses.