L'agència es va pronunciar fa uns dies i manté la qualificació en 'Baa1' amb perspectiva estable
Moody's es va pronunciar fa uns dies sobre el ràting d'Espanya (manté la qualificació en 'Baa1' amb perspectiva estable), i ara ha revelat quines són les condicions que posa per a millorar la qualificació del país. Són tres: que hi hagi una "recuperació més forta de l'esperada" després de la profunda contracció d'enguany; que el Govern present un "pla fiscal creïble a mitjà termini" que doni confiança a la reducció del deute; i que hi hagi un "renovat enfocament en les reformes estructurals".
Aquests són els "possibles desencadenants" perquè hi hagi una millora del ràting. Si es produeixen aquestes condicions, explica l'agència, "exercirien una pressió a l'alça en la qualificació" que manté sobre Espanya. Així explica Moody's la importància de cadascuna i per què són claus:
1. La importància d'una forta recuperació econòmica
Segons diu l'agència, si hi ha una forta recuperació de la "profunda contracció" que ha provocat la pandèmia de coronavirus, així com un "retorn a les taxes de creixement per sobre d'altres països de la zona euro", podrien valorar millorar el ràting d'Espanya. I és que aquesta recuperació "proporcionaria una confirmació addicional que la resistència i la competitivitat de l'economia espanyola ha millorat molt en comparació amb el passat".
Ara mateix és una cosa complicada, donat el pes que tenen dos dels sectors més colpejats per la crisi del Covid-19, com són el turisme i l'hostaleria, però Moody's afirma que caldria esperar, si es dóna un escenari de creixement més sòlid, que els resultats fiscals i la trajectòria del deute "també siguin més positius del que es preveu actualment".
En paraules de l'agència, tant la velocitat inicial de la recuperació com els resultats de creixement d'Espanya en els pròxims anys "podrien ser més forts si les autoritats espanyoles aconsegueixen utilitzar eficaçment els importantíssims fons de la Unió Europea de què disposen, amb el resultat d'un millor potencial de creixement i més productivitat". Cosa que, en la seva opinió, pot donar-se amb facilitat atès que el país "té molts anys d'experiència en l'absorció de grans fons (estructurals) de la UE".
A més, apunta Moody's, Espanya està "ben situada per a aprofitar la part de 'transformació verda' del fons de recuperació" europeu, encara que no es pot oblidar que per a això necessitarà que hi hagi coordinació entre el Govern central i les comunitats autònomes, la qual cosa representa un dels "principals desafiaments" per a l'execució dels fons.
2. Pla fiscal que ajudi a contenir l'esperat augment del deute
Un altre factor desencadenant d'una acció de qualificació positiva seria, afirma Moody's, la presentació d'un "pla fiscal creïble a mitjà termini que doni confiança que el coeficient del deute públic es reduirà gradualment en els pròxims anys". Encara que l'agència sap que és "poc probable" que es produeixi una consolidació fiscal significativa a curt termini, donada la profunditat de la contracció el 2020 i la "necessitat encara elevada de donar suport a la recuperació al 2021", continua confiant que el Govern de Pedro Sánchez aprovi mesures que continguin l'esperat augment del deute públic.
"Les reformes fiscals per a augmentar els relativament baixos ingressos fiscals d'Espanya d'una manera estructural i favorable al creixement", la qual cosa podria fer-se a través dels nous Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per a 2021 que l'Executiu aspira a tenir llestos a la fi de desembre o principis de gener, i l'aplicació d'algunes de les recomanacions de revisió de despeses que ha fet l'AIReF "serien probablement indicacions positives d'una estratègia fiscal creïble", assenyala Moody's.
3. Nou enfocament per a reformar les pensions i el mercat laboral
Finalment, l'agència parla de la necessitat de renovar l'enfocament que s'està donant a les reformes estructurals per a aconseguir l'esmentada millora del ràting. En concret, Moody's parla de plantejar noves mesures que ajudin a "garantir la sostenibilitat a llarg termini del sistema de pensions", ja que la nòmina que s'abona no deixa d'augmentar i seguirà per aquest camí després de la vinculació d'aquestes prestacions a l'IPC.
Així mateix, l'agència també es refereix a la necessitat de dur a terme reformes en el mercat de treball que "salvaguardin els guanys en flexibilitat i competitivitat que va propiciar la reforma laboral de 2012" impulsada pel PP, i que ara el Govern de PSOE i Podemos vol derogar.