L'AIReF veu possible que Espanya creixi un 2,3% el 2017

L'organisme creu que el creixement de l'economia espanyola se situarà molt proper al 3,1% aquest any

  • L'AIReF considera "realistes en línies generals i prudents en alguns aspectes" les estimacions del Govern
  • L'organisme assenyala que els riscos sobre el creixement del PIB es consideren equilibrats
Bolsamanía
Bolsamania | 07 oct, 2016 13:40 - Actualitzat: 13:55
Espana-Tesoro_2

L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) veu possible que Espanya creixi un 2,3% el 2017, tal com tenia previst el Govern. A més, apunta que aquest any el creixement se situarà molt proper al 3,1%. La AIReF considera "realistes en línies generals i prudents en alguns aspectes" les estimacions de l'Executiu.

L'organisme veu "probables" les previsions de l'escenari macroeconòmic del projecte del Pla Pressupostari per a l'any 2017 realitzades pel Govern, ja que considera "versemblant" i fins i tot "prudent" l'escenari plantejat el passat mes de juliol, que preveia un creixement del PIB del 2,3% per a l'any que ve.

L'AIReF veu probables les previsions fetes pel Govern i fins i tot una mica prudent

Així consta en l'informe sobre les previsions macroeconòmiques del projecte de Pla Pressupostari per 2017 que l'Executiu remetrà a Brussel·les a mitjans d'octubre, presentat aquest divendres per l'organisme, que veu les estimacions "realistes en línies generals" i fins i tot "prudents en alguns aspectes ", tot i que adverteix que estan" subjectes a riscos", tal com apunten des d'AIReF.

QUADRE MACROECONÒMIC

El quadre macroeconòmic aprovat pel Govern al juliol estimava un avanç del PIB el 2016 del 2,9% i del 2,3% el 2017, i respecte a l'ocupació calculava que es crearan 460.000 llocs de treball el 2016 i 439.000 nous llocs de treball el proper any, amb unes taxes de desocupació del 18,6% i del 16,6%, respectivament.

Per a aquest any, la AIReF veu "fàcil" que el PIB arribi a una alça del 3%, tot i que el "més probable" és que arribi al 3,1% i potser al 3,2%, tot i la "desacceleració" que es registra des de mitjans de 2015, que l'organisme li resulta "sorprenent" per la "lentitud" de la mateixa.

L'organisme adverteix que aquestes previsions, que no inclouen les mesures anunciades per l'Executiu per quadrar el dèficit, la qual cosa no variarà en principi les estimacions, estan afectades pels riscos associats als supòsits exògens en què es basen les mateixes.

"La prudència dels supòsits de tipus d'interès i preus del petroli més grans que els existents implica que les previsions centrals del Govern poden ser superades, mentre que un menor creixement dels principals socis comercials o un impacte negatiu del Brexit gran del que s'esperava jugarien en sentit contrari", explica l'informe.

"RISCOS EQUILIBRATS"

Així mateix, l'AIReF també adverteix sobre la incertesa associada a la inexistència de plans específics d'execució de la política fiscal, ja que aquesta política "inevitablement exercirà un cert efecte restrictiu pel costat de la demanda en el curt termini si es pretén aconseguir la correcció del desequilibri dels comptes públics espanyols recomanada per les institucions europees".

Tot i això, l'AIReF considera "equilibrats" aquests riscos sobre el creixement del PIB, així com els riscos derivats de l'entorn exterior, si bé apunta que persisteix "alguna incertesa" sobre la situació a la zona euro i la configuració final de l'acord de sortida del Regne Unit, al que se suma l'alentiment del creixement a nivell mundial, arrossegat pel "estancament" dels intercanvis comercials.

Pel que fa als riscos, l'AIRef els considera "equilibrats"

Per la seva banda, sobre l'esfera financera assenyala que la corba de tipus està subjecta a "riscos a l'alça" derivats d'uns tipus més baixos, situació aguditzada per les "sorpreses negatives" recents com un menor creixement de l'esperat en el cas de l'economia americana .

En l'àmbit intern, l'AIReF indica que la incertesa sobre la política fiscal que podria implementar-se el 2017 es reduirà "una mica" després de la presentació del projecte de Pla Pressupostari que el Govern ha de trametre a la Comissió Europea a mitjans de mes.

RECOMANACIONS

L'organisme presidit per José Luis Escrivà recomana en el seu informe que s'adoptin i facin públiques les mesures necessàries per corregir els "importants biaixos" detectats en les previsions del consum públic durant els últims quatre anys, en compliment de la directiva 2011/85 sobre marcs pressupostaris, de manera que les previsions siguin "més fiables".

En aquest sentit, realitza al Govern tres suggeriments de bones pràctiques consistents en la integració dels elements clau de les previsions en un marc simplificat de comptes nacionals, de manera que es puguin "entendre" les connexions entre l'activitat econòmica, la demanda i l'ocupació, i els fluxos de rendes i necessitats de finançament.

També insta a ampliar la informació sobre les metodologies, els supòsits i els paràmetres pertinents que sostinguin les previsions, i assegurar "en tot moment" la consistència interna en les estimacions de comptabilitat nacional anual i trimestral.

contador