L'AIReF veu "factible" que Catalunya compleixi amb l'objectiu de dèficit

Europa Press | 26 abr, 2017 14:54
ep monedas moneda billete billetes euro euros capital efectivo metalico
Monedas, moneda, billete. Billetes, euro , euros, capital, efectivo, metálico

Estima que Extremadura, Múrcia, Cantàbria, la Comunitat Valenciana, Aragó i Navarra poden incomplir-lo

MADRID/BARCELONA, 26 (EUROPA PRESS)

L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) veu "factible" que Catalunya, Castella-la Manxa, Castella i Lleó i el País Basc compleixin amb l'objectiu de dèficit per aquest any, situat en el 0,6% del PIB, i ha tornat a demanar objectius diferenciats per a cadascuna de les regions.

A més, estima que és "improbable o molt improbable" que Extremadura, Múrcia, Cantàbria, la Comunitat Valenciana, Aragó i Navarra compleixin amb l'objectiu de dèficit, mentre que La Rioja, les Balears i les Canàries són les que millor posicionades estan, i en el cas de Madrid, Andalusia, Galícia i Astúries és "probable" que també ho aconsegueixin.

ESFORÇ SUPERIOR A UN PUNT ENTRE COMUNITATS AUTÒNOMES

L'autoritat fiscal indica que, una vegada depurades les operacions no recurrents de l'exercici, s'observa una diferència de més d'un punt percentual en l'esforç exigit a la comunitat millor posicionada i a la pitjor per aconseguir l'objectiu del 0,6%.

Malgrat aquestes diferències entre comunitats, l'AIReF considera que l'objectiu conjunt del 0,6% sí es pot complir, atès que els recursos del sistema de finançament autonòmic milloraran un 5,7% aquest any, mentre que les despeses creixeran un 4%, mantenint el seu pes sobre el PIB.

A la vista d'aquestes dades, l'AIReF adverteix que existeix el "risc" que les comunitats elevin la despesa i incompleixin la regla de despesa, a causa de l'important augment dels recursos (+5,7%), especialment aquelles comunitats que tenen més fàcil el compliment de l'objectiu.

RECOMANACIONS

Finalment, quant a les recomanacions concretes, l'organisme fiscal aconsella, en el cas de Cantàbria, Extremadura i Múrcia, les que tenen més difícil complir l'objectiu, que acordin amb el Ministeri d'Hisenda un camí d'ajust plurianual de reducció del dèficit que s'incorpori al procés de fixació anual d'objectius i als plans econòmics i financers que aquestes comunitats hauran de presentar per incompliment dels objectius el 2016.

Per a la Comunitat Valenciana i Navarra, regions en les quals és improbable complir l'objectiu, l'AIReF demana ajustar els seus escenaris pressupostaris per compensar els riscos detectats, bé en l'escenari d'ingressos o bé en el de despeses.

Finalment, en el cas d'Aragó, el pressupost del qual està encara en tramitació i que també és improbable que compleixi amb el dèficit, aconsella incorporar els comptes públics la informació necessària per sustentar l'evolució dels ingressos i despeses i ajustar, si escau, l'escenari pressupostari.

contador