La directora gerent de l'FMI segueix advertint sobre els perills de la guerra comercial desencadenada per Donald Trump
La directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Christine Lagarde, ha advertit que el sistema globalitzat que ha transformat el món durant l'última generació corre el risc de ser completament desmantellat a causa del gir agressiu que s'està produint cap al proteccionisme.
Durant un discurs a l'Asia Global Institute recollit per CNBC, Lagarde ha avisat aquest dimecres que "aquest sistema de regles i responsabilitat compartida corre ara el perill de ser destrossat". Segons Lagarde, aquest sistema ha ajudat a treure milions de persones de la pobresa, per la qual cosa la seva desmantellament "seria un inexcusable error polític col·lectiu".
Chirstine Lagarde s'ha mostrat des del principi molt crítica amb els aranzels anunciats per Donald Trump i ja va advertir fa setmanes que ningú guanyaria en una guerra comercial. La Xina i els Estats Units semblen haver signat ara una mena de treva d'acord amb les seves últimes declaracions i els experts creuen que finalment arribaran a un acord. Els economistes del Banc Central Europeu (BCE) han advertit que els canvis en els aranzels globals podrien portar a una contracció al comerç mundial de fins a un 3% i una caiguda en el creixement mundial de fins a l'1%.
"Els governs han de allunyar-se del proteccionisme en totes les seves formes", va dir Lagarde. "La història mostra que les restriccions a les importacions perjudiquen a tots, especialment als consumidors més pobres", ha afegit.
Christine Lagarde ha explicat, però, que els països tenen la responsabilitat de millorar el seu sistema comercial i examinar les seves pròpies pràctiques. Les decisions de Trump contra la Xina es basen en denúncies de robatori de propietat intel·lectual i altres pràctiques comercials deslleials per part de la segona economia més gran del món i Trump, en aquest sentit, no està equivocat. La Xina és coneguda pel seu robatori de propietat intel·lectual i per les queixes d'inversors estrangers i fabricants nord-americans per les seves polítiques restrictives i discriminatòries. Les millores crítiques, va dir Lagarde, han d'incloure "protegir millor la propietat intel·lectual i reduir les distorsions de les polítiques que afavoreixen les empreses estatals", ha afegit.