A mesura que el creixement econòmic del sector serveis gairebé no registra cap expansió
L'índex PMI compost de l'activitat total de la zona de l'euro va caure de 49,9 registrat al juliol a 49,2 a l'agost (enfront de l'estimació de 49), segons la lectura flaix. L'índex va assenyalar la segona reducció mensual consecutiva de l'activitat total de la zona euro després d'un període de setze mesos de creixement, així com un mínim dels darrers divuit mesos. Tot i que aquest darrer declivi continua sent relativament lleu, de tota manera va ser més intens que l'observat al juliol, ha subratllat S&P Global, encarregat d'elaborar aquesta referència, al comunicat.
La caiguda de l'activitat total en general va ser impulsada novament per una contracció al sector manufacturer, on la producció va caure per tercer mes consecutiu, i a un ritme intens. Tot i això, el sector serveis gairebé no va registrar cap millora de l'activitat a l'agost, ja que el ritme d'expansió va perdre velocitat per quart mes consecutiu, fins a registrar el ritme més baix des que el sector va tornar a registrar un creixement, l'abril del 2021.
El flaix del PMI del sector serveis de la zona de l'euro es va situar a l'agost en 50,2 (51,2 al juliol; 50,5 previst), assenyalant la seva mínima dels últims disset mesos. Per la seva banda, el flaix de l'índex PMI del sector manufacturer va quedar en 49,7 (49,8 al juliol; 49 estimat), arribant a la seva mínima dels darrers vint-i-sis mesos.
La reducció generalitzada de l'activitat total a la zona euro es va concentrar principalment a les principals economies nacionals. Alemanya va registrar la caiguda més intensa de l'activitat total des del juny del 2020, ja que la producció manufacturera es va continuar reduint intensament i la contracció de l'activitat del sector serveis es va accelerar. A França, l'activitat total va disminuir per primer cop en un any i mig, arran d'una caiguda intensa de la producció manufacturera i un creixement menys marcat de l'activitat del sector serveis. Fora dels dos països principals, l'activitat total a la resta dels països de la zona euro va continuar augmentant, encara que només lleugerament.
A Alemanya, el flaix del PMI compost va quedar en 47,6 (enfront del 48,1 previ i la previsió de 47,4). El PMI manufacturer va millorar fins a 49,8 (enfront del 49,3 al juliol i l'estimació de 48,2) i el serveis va cedir fins a 48,2 (des de 49,7 i enfront de l'estimació de 49).
El flaix de l'índex PMI compost de França va baixar fins a 49,8 des de 51,7 i enfront de l'estimació de 50,8. El PMI manufacturer es va situar en 49, en línia amb la previsió i per sota del 49,5 previ, i el PMI serveis, a 51 (per sota del 53 esperat i del 53,2 de juliol).
Es van observar baixades especialment intenses de la producció a les categories de materials bàsics i al sector automotriu, encara que també es van registrar reduccions en alguns segments del sector serveis, incloent-hi les categories de turisme i lleure i d'activitats immobiliàries.
L'activitat empresarial es va veure afectada per una demanda decreixent, ja que el volum de noves comandes es va reduir sòlidament per segon mes consecutiu. Les noves comandes van caure tant al sector manufacturer com al sector serveis i el sector industrial va ser el que va seguir indicant la contracció més gran. La intensa reducció de la demanda al sector manufacturer ha comportat una acumulació de productes no venuts, ja que les empreses han tingut dificultats per col·locar els productes acabats. Les existències de productes acabats van augmentar a l'agost al ritme més intens en més de vint-i-cinc anys de recopilació de dades, i el ritme d'acumulació va marcar un nou rècord per segon mes consecutiu.
Les fortes pressions inflacionistes novament van ser un factor clau en la reducció de les noves comandes, ja que tant els costos com els preus cobrats van continuar augmentant ràpidament. Tot i això, les taxes d'inflació suportades per les empreses es van tornar a desaccelerar durant el mes. Els costos dels insums van augmentar al ritme menys marcat en gairebé un any, mentre que la inflació dels preus cobrats va ser la més feble des del començament d'any. Es van registrar pressions inflacionistes més tènues tant al sector manufacturer com al sector serveis.
A més dels indicis de disminució de la inflació indicats per les empreses, també es va posar de manifest que els problemes de les cadenes de subministrament del sector manufacturer es van continuar atenuant a l'agost. Els terminis de lliurament dels proveïdors es van continuar allargant intensament, però al ritme menys marcat des de l'octubre del 2020.
"Les últimes dades de l'índex PMI per a la zona euro suggereixen que l'economia s'està contraient al tercer trimestre de l'any. Les pressions del cost de vida han fet desaparèixer el repunt econòmic al sector serveis observat després de l'aixecament de les restriccions per la pandèmia, mentre que el sector manufacturer va continuar sumit en una contracció a l'agost, registrant una altra acumulació rècord d'existències de productes acabats pel fet que les empreses no han pogut vendre els productes a l'entorn actual de caiguda de la demanda. que hi ha escasses probabilitats de millores per a la producció manufacturera a curt termini", assenyala Andrew Harker, Economics Director de S&P Global Market Intelligence.