Segons S&P Global, el PMI manufacturer dels països de l'euro es va situar a 49,6
L'Índex PMI final del Sector Manufacturer de la zona euro es va situar en 49,6 (49,8 al juliol), registrant la seva mínima dels darrers vint-i-sis mesos i aprofundint en el terreny de la contracció, segons S&P Global.
L'economia del sector manufacturer de la zona euro va registrar una contracció nova a mitjans del tercer trimestre. La producció va caure a un ritme similar a l'observat al juliol, que va ser el més fort des del maig del 2020 i va assenyalar la segona contracció consecutiva de les condicions operatives del sector manufacturer. Així mateix, les noves comandes van disminuir considerablement una vegada més.
Les febles condicions de la demanda van ser un llast important per als fabricants a l'agost, cosa que reflecteix el deteriorament del poder adquisitiu a tot Europa enmig d'una alta inflació.
En conseqüència, els fabricants van reduir encara més les seves activitats de compra en resposta al panorama econòmic cada cop més ombrívol, encara que la menor necessitat d'insums va ajudar a reduir la pressió dels proveïdors.
Mentrestant, hi va haver nous senyals que les pressions dels preus van baixar encara més des del punt màxim, ja que les taxes d'inflació dels costos dels insums i dels preus de venda es van atenuar fins a les mínimes de dinou i setze mesos respectivament.
Els índexs PMI manufacturers de només tres dels països de la zona euro estudiats es van situar en territori de creixement a l'agost, encara que això va ocultar caigudes tant de la producció com de les noves comandes a cadascuna. Països Baixos en va registrar el millor resultat, seguit per Irlanda, encara que als dos països el ritme d'expansió es va desaccelerar fins a la mínima de vint-i-dos mesos. França va ser l'altre país amb un índex PMI respectiu que es va situar per sobre del nivell d'absència de canvis de 50.0.
D'altra banda, es van observar contraccions més pronunciades a Alemanya, Àustria, Grècia i Itàlia, i aquest darrer país va registrar la contracció més forta del seu respectiu índex PMI manufacturer a l'agost.
“Els atribolats fabricants de la zona euro van experimentar una nova caiguda pronunciada de la producció a l'agost, que va indicar el tercer mes consecutiu de reducció de l'activitat industrial, augmentant la possibilitat que el PIB caigui el tercer trimestre. Els indicadors a futur suggereixen que és probable que la desacceleració s'intensifiqui (potencialment de manera marcada) als propers mesos, cosa que significa que els riscos de recessió han augmentat”, comenta Chris Williamson, Chief Business Economist d'S&P Global Market Intelligence.
"El descens de la producció es va reduir lleugerament en comparació amb el juliol, però els indicadors avançats segueixen assenyalant riscos a la baixa", valoren els experts de Pantheon Macroeconomics. "Les noves comandes van caure bruscament per segon mes consecutiu, a causa sobretot de l'augment de la inflació que va frenar la demanda a l'economia de la zona euro", expliquen. Això, alhora, va provocar una reducció de les compres d'insums de producció, i la caiguda dels treballs pendents. Les vendes d'exportació també van caure al ritme més ràpid des del juny del 2020.
Al costat positiu, encara que a causa principalment de l'alentiment de la demanda, la pressió sobre els terminis de lliurament es va reduir, igual que les pressions sobre els preus i les expectatives de noves pujades de preus. L'ocupació va augmentar, encara que a un ritme més lent que al mes anterior, "cosa que confirma la imatge d'un mercat laboral relativament resistent", afegeixen aquests analistes.