La zona de l'euro no escapa del risc de recessió: l'activitat es contrau per cinquè mes

Marca el període de contracció més prolongat des de la recessió viscuda entre el 2011 i el 2013

Irene Hernández
Bolsamania | 05 des, 2022 11:17
recesioncbzonaeuro11

L'activitat econòmica de la zona euro es contrau al novembre per cinquè mes consecutiu, fet que augmenta la possibilitat que la regió estigui entrant en recessió. L'índex PMI assenyala que, tot i que el ritme de declivi es va alentir per primera vegada en aquesta seqüència a causa d'una caiguda més lenta de la producció manufacturera, aquesta millora va ocultar una caiguda accelerada de l'activitat al sector serveis.

"La cinquena caiguda mensual consecutiva de l'activitat total assenyalada per l'índex PMI augmenta la possibilitat que la zona euro estigui entrant en recessió. No obstant, actualment, la desacceleració continua sent modesta i l'atenuació del ritme de contracció en general significa que, fins ara, sembla que la regió experimentarà una contracció del PIB de només un 0,2% al novembre”, apunten a S&P Global Market Intelligence.

L'índex PMI compost d'activitat total de la zona euro, ajustat estacionalment, va registrar un nivell per sota de 50 i es va situar en territori de contracció per cinquè mes consecutiu al novembre. Tot i que l'índex va pujar de 47,3 registrat a l'octubre a 47,8 i per tant va assenyalar un ritme de contracció més lent, va marcar el període de contracció més perllongat de l'economia de la zona euro des de la recessió que va tenir lloc entre el 2011 i 2013, que va ser desencadenada per la crisi del deute de la zona euro.

Els nivells de producció del sector manufacturer i d'activitat del sector serveis es van contreure al novembre. Si bé la desacceleració al sector industrial es va alentir des de l'octubre, l'activitat del sector serveis va caure al seu ritme més pronunciat des del febrer del 2021. La feblesa de la demanda va ser una vegada més un llast considerable per a l'activitat econòmica a la zona euro, mentre que la crisi energètica també va reduir l'activitat en algunes companyies.

Les dades de l'enquesta del novembre van assenyalar que les noves comandes rebudes per les empreses de la zona euro van registrar una caiguda per cinquè mes consecutiu. Tot i que el ritme de contracció es va alentir respecte al rècord de 23 mesos registrat a l'octubre, va continuar sent fort en general. Els volums de la cartera de comandes del sector industrial van caure dràsticament en comparació amb una reducció més modesta de la demanda de serveis. Tot i això, el nivell de noves comandes rebudes per les empreses del sector serveis va caure a un ritme que es va mantenir sense canvis davant el rècord de 20 mesos registrat a l'octubre. També es va observar una caiguda forta de la demanda de clients de l'estranger.

La pressió en la capacitat va disminuir novament al novembre, tal com ho demostra la cinquena caiguda mensual en el volum de comandes pendents. De fet, la taxa de reducció de les càrregues de feina va ser la més ràpida en dos anys. La capacitat de completar les comandes pendents a un ritme més ràpid es va veure afavorida per la contractació continuada de personal. El nivell d'ocupació va tornar a augmentar al novembre, estenent la seqüència actual de creació d'ocupació que va començar el febrer del 2021. No obstant això, la taxa de creixement de l'ocupació es va desaccelerar fins a la mínima de 21 mesos.

Es va observar un lleuger repunt en la confiança empresarial al novembre, cosa que va marcar una nova millora després de la mínima de 28 mesos registrada al setembre. De tota manera, el nivell d'optimisme es va mantenir molt per sota de la mitjana a llarg termini de l'estudi. Segons les empreses enquestades, el temor d'una recessió, la inflació persistent i la crisi energètica van afectar la confiança empresarial.

Els indicadors dels preus de l'enquesta van mostrar una moderació de les pressions inflacionistes a la zona euro. Els costos dels insums van augmentar considerablement, però a la seva taxa més moderada des del setembre del 2021. La taxa d'inflació dels preus dels insums al sector manufacturer va disminuir notablement al novembre. Per part seva, les tarifes cobrades van augmentar al ritme més feble en tres mesos.

Per països, per primera vegada des del maig del 2020, la producció del sector manufacturer i l'activitat del sector serveis en conjunt va caure a tots els països de la zona euro per als quals es disposa de dades de l'índex PMI compost. Alemanya va continuar sent el país que va registrar el pitjor resultat al novembre, encara que el seu ritme de contracció es va alentir perquè l'activitat total va caure al ritme més feble des d'agost. També es van observar contraccions més febles a Itàlia i Espanya, malgrat que França i Irlanda van registrar els primers declius de l'activitat total des del febrer del 2021.

SEGUEIX LA CAIGUDA DEL SECTOR SERVEIS

Mentrestant, l'Índex PMI d'Activitat Comercial del Sector Serveis de la zona euro va registrar una caiguda dels nivells d'activitat al sector serveis per quart mes consecutiu al novembre. En situar-se en 48,5, lleument per sota de 48,6 registrat a l'octubre, l'índex va assenyalar la disminució més ràpida de l'activitat comercial des del febrer del 2021.

Les condicions febles de la demanda van ser un dels factors responsables de la caiguda de l'activitat al novembre. Les noves comandes rebudes van disminuir per cinquè mes consecutiu, i el ritme de declivi es va mantenir sense canvis enfront el rècord de 20 mesos registrat a l'octubre.

Per segona vegada als darrers tres mesos, el nivell de comandes pendents de realització va disminuir al sector serveis de la zona euro, subratllant una menor pressió en la capacitat. El nivell d'ocupació va continuar augmentant, encara que la taxa de creació d'ocupació va ser la més feble en poc més d'un any i mig. Mentrestant, els preus pagats i els preus cobrats van augmentar considerablement, tot i que les taxes d'inflació van ser les més febles en tres mesos als dos casos.

Es va observar un altre repunt marginal al grau d'optimisme de les empreses del sector de serveis, encara que les perspectives comercials es van mantenir febles.

A S&P Global Market Intelligence comenten que els fabricants "estan observant alguns beneficis de la millora de les cadenes de subministrament i, a més, el sector serveis, que encara està en declivi enmig de la contracció generada pel creixent cost de vida, fins ara no ha patit tant com molts esperaven”.

"Com que les enquestes també donen senyals que la inflació ha assolit el seu punt màxim, el vent en contra al qual s'enfronta la demanda per l'augment dels preus també hauria de començar a disminuir als propers mesos, llevat que sorgeixin condicions climàtiques severes durant l'hivern, suggerint que si hi hagués una recessió aquesta podria ser breu i relativament lleu, però els preus de l'energia podrien augmentar més enmig d'un clima advers als propers mesos, cosa que no només afectaria el poder adquisitiu. sinó que podria amenaçar la capacitat de producció a les indústries d'alt consum energètic, a l'escenari dels quals els riscos per al creixement econòmic canviarien clarament a la baixa”, conclouen.

Els analistes de Pantheon Macroeconomics creuen que les dades suggereixen que "podríem haver superat el punt més baix de l'activitat". Afegeixen que la disminució de les pressions inflacionistes dona suport a la seva opinió que el Banc Central Europeu (BCE) s'inclinarà per una pujada més lenta dels tipus aquest mes.

contador