Les expectatives de creixement van caure fins al nivell més feble en deu mesos
L'economia de la zona euro va tancar el tercer trimestre amb una contracció nova de l'activitat total. Segons l'índex PMI, els volums de producció al sector manufacturer i d'activitat al sector serveis es van veure restringits pel deteriorament de les condicions de la demanda. De fet, la demanda cau al ritme més fort en gairebé tres anys, des del novembre del 2020.
La producció manufacturera i l'activitat del sector serveis van registrar una baixa al final del tercer trimestre. En conseqüència, la confiança respecte a les perspectives per als propers 12 mesos va disminuir i les expectatives de creixement van caure fins al nivell més feble en deu mesos.
L'índex PMI compost d'activitat total de la zona euro, ajustat estacionalment, es va situar per sota del nivell d'absència de canvis de 50 per quart mes consecutiu al setembre. La lectura de 47,2 va ser lleugerament superior a la de 46,7 registrada l'agost i assenyala una nova contracció moderada dels nivells d'activitat total a l'economia del sector privat de la zona euro.
"L'índex PMI compost de la zona euro es va recuperar una mica. Tot i això, encara no ens podem pujar al tren de l'esperança", destaquen a Hamburg Commercial Bank.
Si bé la feblesa del sector manufacturer ha estat una característica predominant de l'enquesta de la zona euro majoritàriament des de mitjans de l'any passat, les dades del setembre van mostrar una feblesa creixent en l'economia del sector serveis. De fet, enmig d'una reducció més pronunciada de la demanda de serveis, el volum total de la cartera de comandes de la zona euro va caure al ritme més pronunciat des del novembre del 2020. També es va observar una caiguda considerable de les noves comandes a les mercats estrangers, fet subratllat per una forta disminució de les noves comandes d'exportació.
Per ajudar a sostenir l'activitat, les empreses de la zona euro van recórrer als treballs endarrerits. Els volums de comandes pendents van caure a un ritme fort i accelerat el setembre, mostrant un progrés més ràpid en el compliment de les càrregues de treball als dos sectors estudiats. La reducció de les comandes pendents de realització va ser la més ràpida des del juny del 2020.
Enmig de la preocupació creixent per l'entorn de la demanda, la confiança de les empreses de la zona euro respecte als propers dotze mesos es va afeblir notablement el setembre. Les expectatives de creixement tant dels productors industrials com de les empreses de serveis van disminuir al mes i l'optimisme en general va caure fins al nivell més baix en deu mesos.
Tot i això, la fragilitat de la demanda no va aconseguir obstaculitzar la creació d'ocupació el setembre i els nivells d'ocupació van augmentar per trenta-dosè mes consecutiu. De fet, aquest resultat va ser exclusivament un reflex de les ocupacions al sector serveis, ja que el nombre de treballadors a les fàbriques va continuar caient. L'augment de la dotació de personal va ser només marginal i molt més feble que la mitjana observada al primer semestre del 2023.
LES PRESSIONS INFLACIONISTES PROVENEN DEL SECTOR SERVEIS
Mentrestant, les dades de l'enquesta del setembre van indicar un repunt nou de les pressions dels costos i la taxa d'inflació en general dels preus dels consums es va accelerar per segon mes consecutiu. En conseqüència, els preus cobrats van augmentar, encara que en la menor mesura des del febrer del 2021. No obstant això, les pressions inflacionistes van provenir únicament de l'economia del sector serveis, ja que la deflació va persistir al sector manufacturer.
"Com que l'índex PMI del sector serveis de la zona euro va augmentar el setembre, és possible que un se senti temptat a veure l'aparició d'alguns brots verds. No tan ràpid. Per començar, l'índex encara es troba en territori de contracció. Fins i tot si es fa una ullada a Alemanya i Espanya, on l'índex va superar el nivell 50, el creixement va ser només marginal, per la qual cosa indica més aviat una paralització en aquestes parts de la zona euro. Després hi ha la segona economia més gran de la zona euro, França, on l'activitat empresarial no només està caient, sinó que està caient en picada, cosa que indica una desacceleració econòmica més profunda”, comenten a Hamburg Commercial Bank.
A parer seu, "encara hi ha un frenesí per la contractació de treballadors al sector serveis. De fet, les empreses de la zona euro van augmentar les seves plantilles a un ritme més ràpid que l'agost. Això crida l'atenció, considerant que les noves comandes estan estancats. Es podria suposar que, amb la situació econòmica cada cop més inquietant, la gent està tornant a buscar feina, permetent a les empreses cobrir les bretxes de personal que s'han prolongat durant molt de temps".
Enmig de les discussions al Banc Central Europeu (BCE) sobre la propera decisió dels tipus d'interès, "els 'falcons' estan rebent un cert suport amb les dades dels últims índexs PMI dels preus", que va augmentar fins a màxims de quatre mesos. Per la seva banda, els 'coloms' assenyalaran que els preus cobrats pels serveis van augmentar al ritme més baix des de l'estiu del 2021. "No obstant, els preus continuen pujant força ràpid, un gir estrany quan l'economia està mostrant debilitat", conclouen.