La zona de l'euro creix al ritme més fort des del maig del 2022 gràcies al sector serveis

Tot i això, la producció manufacturera va caure per primera vegada des del gener, segons l'índex PMI

Irene Hernández
Bolsamania | 04 mai, 2023 14:44
ep uso demanda una mayor subida salarial que responda al aumento de los precios
Alberto Ortega - Europa Press

L'activitat econòmica de la zona de l'euro creix a l'abril al ritme més fort des del maig del 2022, segons l'índex PMI, que reflecteix que el sòlid augment de la producció d'abril arriba únicament del creixement del sector serveis, ja que la producció manufacturera va caure per primera vegada vegada des del gener.

L'índex de producció PMI compost de la zona euro desestacionalitzat va augmentar a 54,1 a l'abril des de 53,7 al març.

Els resultats de la darrera enquesta van confirmar un quart mes consecutiu en què l'índex general ha estat per sobre del nivell crucial de 50 i, per tant, indica un creixement a l'activitat empresarial. A més, l'expansió d'abril va ser la més ràpida gairebé un any, ja que la recuperació va cobrar impuls per tercer mes consecutiu.

La millora de les condicions de la demanda va donar suport als nivells d'activitat empresarial més grans de la zona euro a l'abril. L'entrada de noves comandes es va recuperar per tercer mes consecutiu, augmentant moderadament i al ritme més ràpid des del maig del 2022.

Per la seva banda, la taxa de creació d'ocupació va assolir el nivell més alt des del maig de l'any passat.

Pel que fa a la inflació, segons les empreses, l'augment dels costos salarials va donar suport a un altre mes d'augment dels preus dels consums. Un cop dit això, la taxa d'inflació va disminuir a un mínim de 26 mesos. Els preus de producció van augmentar encara més, ja que les empreses van buscar repercutir les càrregues de costos més altes als clients.

En aquest escenari, les empreses de la zona euro es van mantenir optimistes respecte als propers 12 mesos, amb expectatives de creixement més o menys en línia amb la mitjana a llarg termini. Tot i això, el grau de positivitat es va afeblir lleugerament a un mínim de tres mesos.

Per països, l'índex mostra un creixement generalitzat a l'abril. Tot i això, Espanya va tornar a ser l'economia de la zona euro que més ràpid va créixer, encara que l'expansió va disminuir lleugerament des del màxim de 16 mesos de març. Itàlia va registrar un fort repunt a l'abril, amb un creixement proper al màxim d'un any i mig. També es va observar un impuls més fort a l'economia més gran de la zona euro, Alemanya, que es va comparar amb una expansió més suau i modesta a França.

"Itàlia i Espanya són actualment les principals forces impulsores del creixement del sector serveis a la zona de l'euro", destaquen a Hamburg Commercial Bank. Consideren que "tot suggereix que el creixement al sector de serveis de la zona de l'euro continuarà durant els propers mesos".

contador