L'habitatge de luxe és immune a la Covid: només van frenar les vendes durant el confinament

El mercat d'oficines d'alt 'standing' també continuarà movent-se"

Javier Melguizo
Bolsamania | 09 oct, 2020 16:23 - Actualitzat: 16:23
Viviendas más caras de Madrid, Idealista

El mercat de l'habitatge de luxe ha esquivat la crisi del coronavirus. La compravenda d'aquests immobles només va observar una aturada durant els mesos en què es va decretar l'estat d'alarma a Espanya, a causa dels confinaments que va decretar el Govern per intentar frenar la pandèmia. Una vegada es va recuperar la mobilitat, el volum de transaccions ha tornat a la normalitat.

"No s'ha produït un 'boom' immobiliari, però sí que s'ha recuperat l'activitat normal", aclareix Armando Lasauca, conseller delegat d'aProperties, una consultora immobiliària especialitzada en alt 'standing'. No obstant això, les xifres d'inversió no arribaran al tancament de 2020 les previsions que van fer a l'inici de l'any, però tenen l'esperança que "2021 sigui igual que 2019", explica aquest expert en una entrevista a 'Bolsamanía'.

Els espanyols han arribat menys endeutats a aquesta crisi que quan van haver d'enfrontar la gran recessió de 2007. Per tant, molta gent simplement ha esperat que es calmessin una mica les aigües per comprar un habitatge. Sobretot tenint en compte que, com a actiu refugi, és una bona alternativa a les bandades que s'estan observant als mercats de renda variable. També ho afavoreixen els baixos tipus d'interès i la liquiditat que estan concedint els bancs gràcies als avals de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO).

Lasauca apunta que també s'han recuperat les transaccions perquè moltes persones s'han adonat, durant el confinament, que la casa on viuen no s'acomoda a les seves necessitats. Per exemple, ara busquen habitatges més amplis, amb jardins, terrasses o habitacions que puguin utilitzar per teletreballar.

Just després de concloure l'estat d'alarma, les inversions es van estancar a l'espera d'una caiguda dels preus que els permetés trobar alguna ganga en el mercat. No obstant això, les caigudes no han estat gaire abruptes al sector dels habitatges de luxe. Si que va existir un cert ajust, però Lasauca l'atribueix als cicles del propi mercat.

"Hi ha més predisposició per part del comprador a fer una oferta més agressiva, però no es trobarà un pis gaire rebaixat", remarca el director. A més, en aquests moments, "el propietari no es plantejava una rebaixa perquè s'adona que més val un ocell a la mà que cent mil que volen", afegeix. Amb aquestes previsions, l'expectativa de aProperties és que els preus es mantinguin estables fins a final d'any.

MERCAT D'OFICINES

aProperties també fan de mitjancers en el sector d'oficines d'alt 'standing'. Malgrat l'auge del teletreball, Lasauca considera que aquest mercat "continuarà movent-se" perquè el nou paradigma no farà desaparèixer les oficines, sinó que les empreses hauran de trobar nous espais que siguin concordes amb les noves necessitats que ha generat la pandèmia de Covid-19.

La recuperació del mercat d'oficines ja es va començar a notar en el volum d'inversió que es va registrar entre juliol i setembre. En concret, va captar 484 milions, triplicant els nivells del trimestre anterior, segons les dades de la consultora immobiliària CBRE. Encara que també és cert que tot el país va estar confinat entre abril i juny, com a mesura per frenar l'avanç de la pandèmia del coronavirus.

Lasauca sosté que, sobretot, Madrid és la ciutat amb les oficines més atractives per als inversors. No sols perquè és la capital d'Espanya i hi ha més empreses, també perquè a Barcelona, el seu principal competidor, està immers en incerteses polítiques. "Els diners són on hi ha confiança", destaca.

contador