Els analistes anticipen una segona meitat de l'any més tempestuosa per al colós asiàtic
La Xina ha crescut per sobre de les expectatives dels analistes durant el segon trimestre de l'any. El colós asiàtic ha rebotat un 11,5%, segons les dades publicades per l'Oficina Nacional d'Estadística (ONE), deixant enrere la seva històrica contracció del 10% soferta durant els primers compassos del 2020. Però és realment una dada tan esperançadora com sembla?
Si i no. D'una banda, és clar que la segona major economia del món està lluitant contra la pandèmia. Per una altra, no tot és tan bonic com sembla, i el pitjor encara podria estar per venir.
Goldman Sachs ha disseccionat la salut macro del gegant asiàtic al seu últim informe, i les conclusions són clares: la seva economia "s'ha vist molt menys llastrada" pel virus, gràcies a que el Govern l'ha tingut més o menys sota control des de començaments d'any. El seu banc central també hi ha fet la seva part, almenys, fins al mes de juny. Les exportacions han estat millors de l'esperat i tant el sector agrícola com el financer han registrat un sòlid rebot.
I les vendes minoristes? "Són un gran desafiament", reconeixen des del banc d'inversió nord-americà. Aquesta dada, especialment anèmica en la lectura més recent (-3,9% al segon trimestre i un 15,1% per sota de la del primer trimestre), anticipa problemes tant per a la Xina com per a la resta d'economies en un món tan fortament interconnectat.
Des de Goldman assenyalen un altre problema: unes dades aparentment tan bones com aquests "reduiran les pressions per a una política més 'dovish', és a dir, de relaxació quantitativa per intentar estimular l'economia". L'entitat creu que la Xina es pot adormir sobre els llorers i, com a resultat, anticipa "més riscos de cara a la segona meitat de l'any".
LA BORSA NO S'ESTÀ DEIXANT ENGANYAR
Les vendes minoristes no són l'única dada especialment fluixa. Si continuem excavant, ens trobem que les xifres d'exportacions (més enllà de les d'instrumental mèdic) i l'IPC continuen sent assignatures pendents per al colós asiàtic.
Stephen Innes, estrateg cap de mercats d'AxiCorp, també es refereix a les dades macro de la Xina com a "ambígües i positius" al mateix temps. "El que hi ha sota la superfície és el que realment importa", afegeix. "No importa amb quant d'estímul i 'sucre' fiscal vulguis atreure al consumidor a sortir de casa i anar a gastar diners, fins que se senti realment segur en un ecosistema lliure de virus."
Les borses no s'estan deixant enganyar. El CSI 300 xinès, selectiu que replica l'acompliment dels 300 principals valors de Xangai i Shenzhen, ha tancat la sessió d'aquest dijous amb una caiguda del 4,81%. Segons els analistes, ens trobem al davant d'un clar senyal que els inversors també saben que les dades macro són mixtes, i no tan positives com podria semblar.