Permetrà la transició cap a un transport per carretera sense emissions
El Parlament Europeu i el Consell segueixen avançat en el seu objectiu de transitar cap a un transport per carretera sense emissions i, aquest dimarts, han arribat a un acord polític provisional per augmentar el nombre d'estacions de recàrrega elèctrica i proveïment d'hidrogen d'accés públic en particular a través dels principals corredors i centres de transport de la Unió Europea.
Segons el nou Reglament, a partir del 2025 s'han d'instal·lar estacions de recàrrega ràpida d'almenys 150 kW cada 60 km al llarg de la xarxa transeuropea de transport (RTE-T) per a turismes i furgonetes. Mentre que les estacions de recàrrega destinades a vehicles pesants amb una potència mínima de sortida de 350 kW s'hauran d'implantar cada 60 km al llarg de la xarxa bàsica de l'RTE-T, i cada 100 km a la xarxa global de l'RTE -T.
Quant a la infraestructura de proveïment d'hidrogen que pugui abastir tant automòbils com camions s'ha d'implantar a partir del 2030 a tots els nodes urbans i cada 200 km al llarg de la xarxa bàsica de l'RTE-T, "garantint una xarxa prou densa per permetre que els vehicles d'hidrogen circulin per tota la UE", recull la Comissió.
"Elèctrics o no, volem que tots els conductors d'Europa tinguin la certesa que poden viatjar amb confiança per tot el continent. Amb aquest acord ens assegurem que hi hagi opcions suficients i fàcils de fer servir a tot Europa, tant per a turismes com per a vehicles pesats", ha afirmat el vicepresident de la Comissió, Frans Timmermans.
A més, els ports marítims que tinguin almenys 50 escales portuàries de grans vaixells de passatgers, o 100 escales portuàries de vaixells portacontenidors, han de proporcionar electricitat al port als vaixells d'aquí a 2030.
"Això no només reduirà l'empremta de carboni del transport marítim, sinó que també reduirà significativament la contaminació atmosfèrica local a les zones portuàries", destaquen des de Brussel·les.
Els aeroports han de subministrar electricitat a les aeronaus estacionades a tots els llocs d'estacionament en contacte (portes) d'aquí a 2025, i a tots els llocs d'estacionament remots (llocs exteriors) d'aquí a 2030.
"Els operadors d'estacions de recàrrega elèctrica i de proveïment d'hidrogen han de garantir la plena transparència dels preus, oferir un mètode de pagament comú ad hoc i posar a disposició dades pertinents, com les relatives a la ubicació, per mitjans electrònics, garantint així que el client estigui completament informat”, explica la Comissió.
L'acord polític aconseguit aquesta setmana ara s'ha d'adoptar formalment. Un cop finalitzat aquest procés pel Parlament Europeu i el Consell, les noves normes es publicaran al Diari Oficial de la Unió Europea i entraran en vigor després d'un període transitori de sis mesos.
A través d'aquestes mesures, la UE continua avançant en el Pacte Verd Europeu, el pla de creixement a llarg termini de la Unió per aconseguir que sigui climàticament neutra d'aquí al 2050. Per assolir aquest objectiu, la UE ha de reduir les emissions en almenys un 55% d'aquí al 2030, en comparació amb els nivells de 1990.