La ministra Elma Saiz ha celebrat un any "històric" per a l'ocupació
La Seguretat Social ha guanyat un total de 539.740 afiliats el 2023, xifra que suposa un augment del 2,7% en termes anuals que li ha permès tancar l'any amb 20.836.010 afiliats, la xifra més alta de la sèrie original en un mes de desembre. A la sèrie diària, l'afiliació s'ha mantingut per sobre dels 20,8 milions de treballadors de manera continuada entre el dia 1 i el 21 de desembre.
Descomptant l'estacionalitat i l'efecte del calendari, la Seguretat Social ha acabat l'any amb 20.774.625 treballadors registrats el desembre, la millor dada de la sèrie històrica, després d'haver sumat 533.731 treballadors al llarg del 2023. “L'increment del conjunt de l'any supera el del 2022, un exercici amb gran dinamisme en la creació d'ocupació. La suma del 2022 i el 2023 suposa un milió més d'afiliats", expliquen des del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions.
En comparació amb el mes de novembre, l'increment el desembre és de 23.287 afiliats a la Seguretat Social.
Per sexes, el nombre de dones treballant supera les 9.850.000 cotitzants, 300.000 més que el desembre del 2022 (+3,1%, 0,9 punts més que els homes) i suposen el 47,3% del conjunt de treballadors cotitzants. Per part seva, els cotitzants masculins van tancar l'any en 10,97 milions.
També creix per sobre de la mitjana l'ocupació dels joves. Des del nivell previ a la pandèmia, l'afiliació a la Seguretat Social dels menors de 30 anys s'ha incrementat un 10,8%, 3,7 punts percentuals més al ritme de creixement mitjà.
"El mercat laboral ha registrat un comportament excepcionalment positiu el 2023, amb un nou augment de l'ocupació el desembre. És especialment ressenyable l'increment d'ocupació entre les dones, el 55% de l'ocupació creada l'any passat és femení", ha indicat la ministra de Seguretat Social, Inclusió i Migracions, Elma Saiz.
Així mateix, Saiz ha apuntat que "al llarg d'any, cada mes s'ha registrat un màxim històric de la sèrie. Espanya està mostrant una capacitat de resiliència encomiable". "El 2023 ha estat un any històric en creació d'ocupació des de totes les perspectives amb què es consolida el canvi estructural del nostre mercat de treball. Un any de més ocupació, de més qualitat. Per a més joves i més dones, en sectors més qualificats i amb menys temporalitat”, ha sentenciat.
MILLOR QUE ALTRES GRANS ECONOMIES
Pel que fa al nivell previ a la pandèmia, l'afiliació ha crescut més d'1,4 milions de persones en termes desestacionalitzats. A més, en comparació amb el nivell anterior a la pandèmia, la creació d'ocupació a Espanya (+7,2%) supera la dels grans països europeus (França, +5,1%; Alemanya, +1,4%). L'augment de l'ocupació també és més destacat que en aquests països des de l'inici de la guerra d'Ucraïna, període durant el qual a Espanya ha crescut un 5,4%, mentre que a França i Alemanya es registren creixements inferiors al 2%.
El creixement de l'afiliació respecte al nivell previ a la pandèmia és especialment intens en sectors d'alt valor afegit com ara Informàtica i Telecomunicacions, el nombre d'afiliats dels quals ha augmentat un 25,2%, o Activitats Professionals, Científiques i Tècniques, que presenta un creixement del 15,8%. Des de la fi de la pandèmia, un de cada cinc nous afiliats (314.000 en termes absoluts) s'han incorporat a aquests dos sectors altament productius.
MÉS DE 3,1 MILIONS DE NOUS INDEFINITS
Així mateix, la Seguretat Social ha assenyalat que els efectes de la reforma laboral s'observen clarament en l'estabilització de l'ocupació i en la millora de la qualitat. En conjunt, ara hi ha més de 3,1 milions d'afiliats més (3.113.643) amb contracte indefinit que el desembre del 2021, el darrer mes abans de l'entrada en vigor de la reforma.
"A més, el desembre, el percentatge d'afiliats amb contracte indefinit se situa al 86%, el seu màxim històric, creixent 16 punts des de la reforma laboral. Així, la taxa de temporalitat es manté a mínims (el 14%). En el cas dels menors de 30 anys, la reducció del nivell de temporalitat és més intensa, baixant en 31 punts percentuals (del 53% al 22%) respecte al nivell que tenia abans de la reforma”, apunten des del Ministeri.
Els efectes de la reforma laboral també es noten en l'evolució dels contractes indefinits a temps complet al llarg de l'any, que creixen amb més intensitat (5,5% de mitjana el 2023) que els de temps parcial (5,2%) i que els fixos discontinus (3,7%).
D'altra banda, el nombre de treballadors en ERTO es manté a nivells mínims, a l'entorn d'11.000, que suposen menys del 0,1% del total d'afiliats.
MILLORA NOTABLE DELS INGRESSOS
D'altra banda, el Ministeri destaca que això contribueix a reforçar la sostenibilitat del sistema de pensions, de manera que els ingressos per cotitzacions socials han registrat fins al novembre (últim mes amb dades disponibles) un creixement del 10,3%.
Si se'n descompta l'efecte dels ingressos provinents del Mecanisme d'Equitat Intergeneracional (MEI), que s'ha començat a aplicar el gener del 2023, les cotitzacions creixen a un ritme del 8,3%. Finalment, la millora de la feina també impulsa la ràtio cotitzant per pensionista, que se situa a 2,42, màxims de la dècada.