El gruix dels actius financers de les llars es trobava en efectiu i dipòsits
La riquesa financera neta de les famílies espanyoles i institucions sense finalitats de lucre al servei de les llars (ISFLSH) es va situar als 1,370 bilions d'euros en el quart trimestre del 2018, la qual cosa suposa un 2,9% menys en taxa interanual, segons els Comptes Financers publicats pel Banc d'Espanya aquest dilluns.
En relació amb el PIB, l'estadística de l'organisme supervisor reflecteix que els actius financers nets van representar el 113,4%, ràtio que és 7,6 punts percentuals inferior a la d'un any abans.
D'aquesta manera, la riquesa de les llars se segueix mantenint per sobre dels nivells previs a la crisi econòmica, perquè en el primer semestre del 2007, just abans del començament de la recessió, fregava el bilió d'euros, si bé en el quart trimestre va disminuir respecte als trimestres anteriors.
Els actius financers nets de llars i ISFLSH van aconseguir a finals del 2018 els 2,15 bilions d'euros, un 1,6% inferior als d'un any abans, a causa d'una adquisició neta d'actius financers de 22.000 milions d'euros l'any passat i d'unes revaloracions netes negatives de 57.000 milions d'euros, fonamentalment per la disminució del preu dels actius de renda variable.
Els actius financers nets van representar el 113,4% del PIB, la ràtio 7,6 punts percentuals inferior a la d'un any abans
Respecte al PIB, els actius financers totals de les llars i ISFLSH van representar un 178,1% a finals del quart trimestre del 2018, la qual cosa significa 9,3 punts percentuals menys que un any abans.
Per components, el gruix dels actius financers de les llars es trobava en efectiu i dipòsits (el 41% del total), seguit de participacions al capital (25%), assegurances i fons de pensions (17%) i participacions en fons d'inversió (14%). L'efectiu i els dipòsits van ser el component que més va incrementar el seu pes en els actius financers de les llars (+1,7%) pel que fa a un any abans, mentre que el pes de les participacions al capital va ser el que més va caure (-2,3%).
EL DEUTE BAIXA AL 133,4% DEL PIB
Mentrestant, el deute consolidat de les empreses i de les llars i ISFLSH va aconseguir 1,16 bilions d'euros a finals del 2018, un 133,4% del PIB, 5,7 punts percentuals per sota de la ràtio registrada un any abans. El deute consolidat de les societats no financeres va representar un 74,5% del PIB (si s'inclogués el deute interempresarial, la ràtio seria un 93,2%), mentre que per a les llars i ISFLSH va ser un 58,9%.
Durant el 2018, el flux net de finançament consolidat rebut per les empreses i les llars i ISFLSH va ser de 8.200 milions, la qual cosa va representar un 0,7% del PIB, 0,3 punts percentuals més que un any abans. A més, el finançament nou captat per les societats no financeres va representar un 0,5% del PIB, mentre que la rebuda per les llars i ISFLSH va ser un 0,2%.
Finalment, les operacions financeres netes dels sectors residents (empreses, llars, institucions financeres i administracions públiques) van registrar, el 2018, un superàvit de 18.000 milions d'euros, equivalent a l'1,5% del PIB, davant del 2,2% observat en el conjunt del 2017.
En concret, van obtenir un saldo positiu les empreses (1,3% del PIB), les institucions financeres (2,7%) i les llars (0,1%), mentre que les administracions públiques van mostrar un dèficit del 2,6% del PIB.