La renda mínima anirà al maig al Consell de Ministres i es finançarà amb impostos

El ministre Escrivá ha afirmat que aquesta renda anirà acompanyada d'itineraris d'inserció

Irene Hernández
Bolsamania | 17 abr, 2020 11:59
josé luis escrivá (ministro de inclusión, seguridad social y migraciones)

La renda mínima anirà al maig al Consell de Ministres, segons ha confirmat aquest divendres el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, que també ha explicat que, encara que aquesta prestació serà gestionada pel seu Ministeri, serà finançada amb impostos.

"Portem molts mesos treballant-hi", i "el mes de maig portarem al Consell de Ministres la norma amb la qual es desenvolupa aquesta prestació", que "es finançarà amb Pressupostos però gestionada per la Seguretat Social", ha assenyalat Escrivá aquest divendres durant una entrevista a la Cope, en la qual ha afegit que aquesta renda "anirà acompanyada d'itineraris d'inserció, per a la qual cosa col·laborarem amb treballadors socials dels Ajuntaments i amb organitzacions com Càritas".

Escrivá ha dit que el seu Ministeri manté el calendari que des del principi ha tingut al cap. "Sempre he mantingut que desplegaríem aquesta mesura durant les setmanes vinents. Fa mesos diria mesos, però sempre vam tenir un calendari de tenir la norma disponible en la segona quinzena de maig. Aquest és el calendari que hem tingut", ha insistit.

Així, després que aquesta norma arribi al Consell de Ministres, "el seu desplegament administratiu" portarà un "desfasament" fins que les persones puguin percebre la seva ajuda. "És una prestació que té com a objectiu no sols arreglar un problema puntual sinó ser vehicle per transitar cap a la inclusió, ja sigui des del punt de vista laboral o escolar". "És una renda mínima vital, i per tant va dirigida a qui més ho necessita, un milió de llars, i complementarà les rendes de les famílies molt necessitades i els qui més protecció necessiten: famílies monoparentals i famílies amb nens", ha assegurat Escrivá.

Així, complementarà rendes molt baixes, encara que encara no se n'ha concretat el llindar. "La unitat de referència serà la llar, no la persona. Calculem que arribarem a un milió de llars, la meitat d'aquestes amb nens i un 10% monoparentals", ha assenyalat, incidint en què es considerarà cas per cas i amb una intenció d'inclusió, per la qual cosa no s'extingirà en el moment en el qual els beneficiaris trobin feina sinó quan tinguin una situació econòmica estable. "Serà compatible amb el salari del nou treball durant un cert temps".

El ministre s'ha referit al conflicte que aquest dijous es va produir amb el vicepresident segon i ministre d'Assumptes Socials, Pablo Iglesias, respecte a la presentació d'aquesta renda mínima. Reconeix que el "va sorprendre que es donés per segur que hi hauria una roda de premsa". "Per agenda era molt difícil per a mi. Jo ho sabia i de fet aquesta roda de premsa no es va celebrar, es va substituir per un comunicat", ha apuntat, i ha afirmat que no ha existit cap mena de discrepància al Govern per la urgència a l'hora de tramitar la norma.

COST

Escrivá ha admès també que encara no sap a quant ascendirà la factura per l'aplicació de la renda mínima, sí que s'ha atrevit a dir que el cost "es trobarà en un rang més alt del que podem preveure". "Estem creuant dades amb l'Agència Tributària i la Seguretat Social prenent com a referència l'enquesta de condicions de vida, que dóna ja una primera fotografia. Però encara és molt difícil donar una xifra", ha assenyalat.

D'altra banda, referint-se als comptes de la Seguretat Social, el ministre ha dit que "en aquest moment, tot el que s'està pagant la Seguretat Social es deu per fer front a les necessitats d'una ciutadania que es troba en un moment excepcional". A més, "amb el nivell de cotitzacions que té el nostre Sistema de Seguretat Social, no n'hauria d'emergir un dèficit excessiu, si ocorre, és perquè hi ha determinades despeses que no li són pròpies, i que haurien de sortir de la Seguretat Social. Sense aquestes, el sistema no té dèficit".

contador