Múltiples veus han avisat aquesta setmana que les baixades de taxes no seran tantes ni tan ràpides
Al llarg de la setmana, la pujada de les rendibilitats dels bons ha estat una constant a mesura que s'imposava la tesi que les baixades de tipus no seran tantes ni tan primerenques com el consens espera per a aquest any. La del bo nord-americà a 10 anys ha escalat fins al 4,16% després que ahir es publiquessin unes peticions setmanals de desocupació als EUA més fortes del previst.
El Departament de Treball va informar que les sol·licituds inicials de subsidi per desocupació van disminuir bruscament la setmana passada, indicant una persistent escassetat al mercat laboral. Per a la setmana que va acabar el 13 de gener, les sol·licituds inicials de desocupació van totalitzar 187.000, una disminució de 16.000 respecte al període anterior i per sota de l'estimació de 208.000.
Aquestes dades de sol·licituds se sumen a xifres sòlides als Estats Units que qüestionen com de cop la Reserva Federal podria començar a reduir les taxes d'interès. Dimecres, les dades de vendes al detall del desembre van indicar una forta demanda del consumidor a les festivitats nadalenques.
A principis de la setmana, els rendiments dels bons van augmentar després de comentaris del governador de la Reserva Federal, Christopher Waller, que va suggerir que, encara que és probable que el banc central redueixi les taxes aquest any, es podria prendre el seu temps per fer-ho.
Al llarg de la setmana, múltiples líders de mercat, molts des de Davos, han moderat les expectatives sobre retallades de tipus. Des de Daniel Pinto, de JP Morgan, fins a Bill Winters, de Standard Chartered, i Howard Lutnick, de Cantor Fitzgerald, tots han dit que esperen que la política monetària es flexibilitzi més lentament del que anticipava el mercat.
Philip Orlando, estrateg en cap de mercats de renda variable de Federated Hermes, va dir aquest dijous en un comentari de mercat que s'està sent excessivament optimista en creure que la Fed retallarà els tipus d'interès sis vegades aquest any, la primera al març. "Continuem esperant que la Reserva Federal comenci a retallar els tipus d'interès potser tres vegades a la segona meitat del 2024, com a conseqüència de l'alentiment del creixement econòmic".
El comportament dels bons ha estat un element més que ha llastat aquesta setmana les borses. Juan José Fernández-Figares, responsable d'anàlisi de Link Securities, resumeix així el que ha passat: "Darrere d'aquest negatiu comportament de bons i accions va continuar sent el procés de recalibració de les expectatives de baixades de tipus per part dels inversors, que cada cop semblen més convençuts que, si bé els bancs centrals abaixaran les seves taxes de referència aquest any, ho començaran a fer més tard i, probablement, menys agressivament del que el mercat ha descomptat fins ara”.