La producció industrial de l’Eurozona segueix a la baixa i cau un 4,2% el desembre

Durant l'últim mes de 2018, baixa un 0,9% en comparació amb la dada de novembre

Irene Hernández
Bolsamania | 13 feb, 2019 14:14
ep ugt denunciaperdidamas35000 empleosla industriaautomovil
UGT

La producció industrial de la zona euro continua movent-se a la baixa. El desembre de 2018, va caure un 4,2% enfront d'un any abans, mentre que davant la dada del mes anterior el descens va ser del 0,9%, segons les dades publicades aquest dimecres per l'oficina d'estadística comunitària Eurostat. Suposa la pitjor dada de la indústria a l’Eurozona des de 2009, amb la qual, a més, suma dos mesos consecutius de caiguda en taxa interanual.

Pel que fa a la totalitat de la Unió Europea (UE), la producció industrial va caure un 0,5% en taxa intermensual i un 2,7% en taxa interanual. Mentrestant, la producció industrial mitjana per a l'any 2018, en comparació amb el 2017, va augmentar un 1,1% a la zona euro i un 1,3% a la UE.

Per sectors industrials, la producció tant de béns de capital com de béns de consum no duradors va caure mensualment a la zona euro un 1,5% i l'energia, un 0,4%, mentre que la producció de béns intermedis es va mantenir sense canvis i els béns de consum duradors van augmentar un 0,7%. A la UE, la producció de béns de capital va caure un 1,2% i els béns de consum no duradors, un 0,2%, mentre que la producció de béns intermedis es va mantenir sense canvis, l'energia va augmentar un 0,4% i els béns de consum duradors, un 0,1%.

És la pitjor dada de la indústria a l’Eurozona des de 2009, amb la qual cosa suma dos mesos consecutius de caiguda

Quant als països, les majors disminucions de la producció industrial es van registrar a Irlanda (-13,4%), Malta (-5,2%) i els Països Baixos (-3,2%). Per contra, els majors increments es van observar a Dinamarca (+11,6%), Luxemburg (+3,5%) i Letònia (+3,3%).

En comparació amb desembre de l'any previ, a la zona euro, la producció de béns de capital va disminuir un 5,5%, els béns de consum duradors, un 4,4%, l'energia, un 4,2%, els béns intermedis, un 4,1 % i els béns de consum no duradors, un 1,8%. Mentre que a la UE, la producció de béns de capital va disminuir un 4,2%, els béns intermedis, un 3,2%, els béns de consum duradors, un 2,9%, l'energia, un 1,5% i els béns de consum no duradors, un 0,2%.

Entre els països, les majors disminucions de la producció industrial es van registrar a Irlanda (-19,8%), Espanya (-6,7%) i Croàcia (-6,6%). Els majors increments, per la seva banda, es van observar a Dinamarca (+14,3%), Hongria (+5,8%) i Estònia (+5,7%).

Aquestes dades són una mica pitjor del que s'esperava, la qual cosa, al seu torn, recolza la opinió de Pantheon Macroeconomics que la segona estimació trimestral del PIB es revisarà lleugerament a la baixa. "La fabricació a la zona euro s'ha vist afectada per un creixement més lent al comerç mundial, una gran quantitat de factors únics, que semblen estar desapareixent a principis de 2019", expliquen.

contador