Els analistes titllen la situació com un "espectacle d'horror"
La indústria manufacturera alemanya no passa pel seu millor moment. Les dades donades a conèixer aquest divendres per la consultora Markit sobre el PMI han estat un autèntic cop per al país, i han arribat fins i tot a afectar les borses i l'euro. El març la producció de la indústria s'ha alentit considerablement, fins al punt de situar-se al seu nivell més baix dels últims sis anys.
En concret, l'activitat manufacturera del sector privat alemany va augmentar el març a un ritme molt lent, la qual cosa és un senyal que s'està aguditzant la recessió i que està afectant el sector. El PMI manufacturer d'Alemanya va caure a 44,7 des del 47,6 registrat el febrer, la seva cota més baixa en sis anys, mentre que el PMI compost ha caigut a 51,5 el març, enfront del 52,8 registrat el mes anterior, situant-se molt per sota del que esperava el consens. Es tracta de la taxa més baixa de creixement de l'activitat industrial des de mitjans de 2013.
I per si això no fos suficient, Markit alerta també dels problemes de l'ocupació al sector industrial. La taxa de creixement de l'ocupació ha tocat la seva cota més baixa des de maig de 2016, cosa que és un senyal que s'han produït acomiadaments. Segons els experts de Phanteon Macroeconomics, aquestes dades suposen "un decebedor revés enmig d'un col·lapse cada vegada més alarmant de la indústria manufacturera alemanya". El principal problema amb la qual es troba la indústria germànica és el constant deteriorament de les noves comandes, que han caigut el març al ritme més ràpid des de 2012 per la persistent debilitat del sector de l'automòbil i el retard en la presa de decisions (probablement a causa a la incertesa de Brexit) entre molts clients.
No obstant això, tot i el mal acompliment del sector manufacturer, que els analistes de Phanteon descriuen com un "espectacle d'horror", la veritat és que l'activitat del sector serveis segueix resistint. El març el PMI serveis 'només' ha caigut fins al 54,9, des del 55,3 de febrer. De fet, el creixement de les noves empreses va augmentar al ritme més ràpid des de setembre.
REVÉS A FRANÇA I A L'EUROZONA
També aquest divendres Markit ha donat a conèixer les dades del PMI de França i l'Eurozona, en les quals s'ha repetit la fotografia d'Alemanya. Al país gal, el PMI manufacturer ha caigut a 49,8 el març, des del 51,5 registrat el febrer, revertint així el seu recent repunt, i el PMI serveis també ha caigut a 48,7, enfront del 50,4 del mes anterior. El PMI compost, per la seva banda, s'ha alentit a França fins al 48,7, enfront del 50,4 de febrer, situant-se també per sota del consens.
En aquest cas, com en l'alemany, la debilitat es deu a un descens en el creixement de les noves comandes, especialment al sector de les exportacions, on la demanda ha caigut al ritme més ràpid en tres anys. La raó, diu Markit, és el caos que es viu per les protestes de les armilles grogues i també l'ajornament de les eleccions a Algèria. Segons els experts de Phanteon Macroeconomics, "el PMI no és un bon indicador del creixement a França, però sens dubte està donant la veu d'alarma", tot i que són "optimistes" i creuen que l'economia gal·la "va una mica millor" del que dona a entendre aquesta enquesta.
A l'Eurozona, el PMI compost ha caigut a 51,3 el març, des del 51,9 de febrer. Aquestes dades, segons Phanteon, no canvien la tendència d'estabilització, perquè l'índex, que va caure al 51,1 el desembre, s’està movent des de llavors entre els 51 i els 51, "revertint la tendència baixista marcada durant la major part del any passat". El PMI manufacturer s'ha situat en 47,6 el març, enfront del 49,3 de febrer, mentre que el PMI serveis està al 52,7, tot just per sota dels 52,8 del mes anterior. Aquestes dades mostren que hi ha "una recessió cada vegada més profunda a la indústria manufacturera, enmig de la resistència dels serveis", diuen els experts de Phanteon. I és que, destaquen aquests analistes, "la producció i les noves comandes estan caient per un precipici a la indústria manufacturera, els endarreriments en el treball s’estan disminuint constantment i el ritme de les compres d'inputs de producció s'ha desplomat al seu nivell més baix dels últims sis anys".
A més, el problema és que a la zona euro aquestes tendències estan apareixent també al mercat laboral. El març, la contractació de nous treballadors a les fàbriques va augmentar al ritme més lent en quatre anys. A més, encara que al sector serveis les condicions es mantenen estables, les dades no deixen lloc a dubtes per Phanteon: "El balanç entre els dos sectors s'inclina cap a riscos globals a la baixa".