No s'aplica als sectors suspesos perquè ja tenen la nova prestació i els ERTO
26 dies després de la seva publicació al BOE, aquest dimarts es van conèixer per fi els sectors que podran sol·licitar una moratòria de les cotitzacions a la Seguretat Social dels pròxims tres mesos. En teoria, la lògica és que només s'aplicarà a aquells que han pogut romandre oberts durant el confinament. No obstant això, el ministre José Luis Escrivá inclou les perruqueries i deixa fora la indústria financera, els advocats i els mitjans de comunicació.
Segons fonts del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, el criteri seguit per aplicar la moratòria és el dels sectors que han pogut continuar amb la seva activitat durant el confinament decretat en l'estat d'alarma. La lògica és que aquells que han hagut de suspendre les seves activitats (o que hagin patit una caiguda de la facturació d'un 75% en el cas dels autònoms) ja compten amb altres mesures que els exoneren del pagament de les cotitzacions socials: la prestació per cessament d'activitat derivat del coronavirus i els ERTO per força major si són autònoms i empreses amb treballadors.
Per tant, la moratòria -que permet ajornar les quotes sis mesos sense interessos- només s'aplicarà als sectors que no s'hagin pogut beneficiar d'aquestes mesures i que, o bé han seguit oberts, o bé només han pogut acollir-se a un ERTO per causes econòmiques derivades del coronavirus (no per força major). Aquí s'hi inclouen les fleques, botigues d'alimentació, instal·ladors, lampistes, agricultors, odontologia, etc.
La primera cosa que grinyola és que en aquesta llista hi apareixen les perruqueries, que han estat obligades a tancar (recordin les bromes al principi del confinament perquè el Govern inicialment permetia que obrissin, però després va fer marxa enrere). L'explicació oficial és que poden prestar serveis a domicili -se suposava que era per a atendre ancians i persones amb mobilitat reduïda, però a la pràctica servia per a qualsevol- i, per tant, han pogut continuar amb la seva activitat.
NI MITJANS, NI INDÚSTRIA FINANCERA, NI ADVOCATS
Però més cridaneres són les absències de sectors considerats essencials pel Govern -i que, per tant, han continuat la seva activitat i no s'han pogut acollir a la prestació ni al ERTO-: els mitjans de comunicació, els advocats i el sector financer (n'hi ha més, com per exemple els veterinaris).
Respecto al primero, la explicación es que el Gobierno va a aprobar otro tipo de ayudas, aunque todavía no se han concretado más allá de la subvención de 15 millones limitada a las televisiones privadas (Atresmedia y Mediaset, básicamente). Se habla de publicidad institucional, de desgravaciones fiscales... pero no hay nada aprobado aún, ni garantía de que vaya a haberlo.
Sin embargo, para el sector financiero no hay prevista ninguna medida de ayuda, y el Ejecutivo no ofrece ninguna explicación para dejarlo fuera de la moratoria. No hablamos solo de la gran banca, sino de agentes, aseguradoras, corredores de seguros, asesores de inversiones, brokers, gestoras de activos, etc. Otro tanto pasa con los abogados, que tampoco podrán aplazar sus cotizaciones ni recibirán ningún tipo de compensación.
La moratoria permite aplazar el pago de tres cuotas de la Seguridad Social hasta seis meses sin intereses. Para los autónomos, las de mayo, junio y julio; y para las empresas, las de abril, mayo y junio (tampoco hay una explicación para esta diferencia).