Alguns experts ja anticipen una revisió a la baixa de les seves previsions per al gegant asiàtic
Les dades publicades per la Xina durant la passada jornada (producció industrial i vendes al detall de juliol, per sota del mes previ i del que s'esperava) no van agradar al mercat i preocupen clarament els analistes, que veuen en la debilitat econòmica xinesa un avís del que pot ocórrer a la resta del món i un motiu d'incertesa global. Els experts reconeixen que aquestes referències generen "inquietud" en donar mostres d'una "major fragilitat" en l'econòmica del gegant asiàtic.
La Xina és un dels principals motors econòmics mundials i la seva 'ràpida' recuperació després de la pandèmia ha servit d'esperó per a la resta del món. No obstant això, les males dades macro (les importacions també van ser més febles al juliol), juntament amb l'impacte en la demanda de les recents inundacions i l'augment del nombre de casos del coronavirus a causa de la variant delta, han contribuït a enfosquir el panorama. L'increment de les taxes d'infecció de la variant delta ha portat les autoritats xineses a reimposar bloquejos en tot el país, "un acte que probablement redueixi encara més la demanda agregada", avisa Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets.
REVISIÓ A LA BAIXA DE PREVISIONS
La debilitat de les últimes dades econòmiques de la Xina va provocar caigudes a les borses durant la passada jornada. Els economistes d'Oxford Economics esperen un alentiment del creixement del PIB xinès al tercer trimestre després d'aquesta mal arrencada del període.
"L'impuls del creixement es va afeblir bruscament al juliol. La inversió en infraestructures es va alentir. Les inundacions al centre de la Xina van afectar el consum i provocar interrupcions en la cadena de subministrament a la regió, mentre que el recent brot de la Covid i les restriccions a la mobilitat que va desencadenar han començat a frenar la demanda interna de forma més generalitzada", expliquen, en línia amb l'opinió de CMC Markets.
L'actual retrocés "és prou gran com per justificar una baixada de les nostres previsions per al segon semestre i 2021"
Segons els experts d'Oxford, fins i tot amb una recuperació durant el quart trimestre, l'actual retrocés "és prou gran com per justificar una revisió a la baixa de les nostres previsions de creixement per al segon semestre i, per tant, per a 2021". En aquest sentit, afegeixen que, a causa de l'enfocament de 'tolerància zero' de la Xina amb la Covid, els futurs brots seguiran suposant un risc "significatiu" per les seves previsions encara que al voltant del 50-60% de la població estigui ja vacunada.
Davant d'aquesta situació, des d'Oxford Economics consideren que els responsables de la política econòmica xinesa estaran "més disposats" a prendre mesures per donar suport al creixement del que ho han estat fins ara aquest any. "En particular, esperem que s'acceleri l'emissió de bons especials dels governs locals, atès que encara queda molta quota per utilitzar aquest any. Això contribuirà a accelerar el creixement de la inversió en infraestructures durant els pròxims mesos, després de l'alentiment registrada aquest any", expliquen.
Oxford Economics publicarà les seves noves previsions sobre el PIB xinès a finals d'aquest mes. Mentrestant, els mitjans publicaven aquest dilluns que la variant delta havia deixat el número de casos de Covid a prop de màxims històrics en diferents punts d'Àsia, com a Tailàndia, Vietnam o Filipines. La soca també va portar les morts diàries a Rússia a un rècord, i els casos a Alemanya s'eleven a màxims des del maig. Als EUA, la mitjana de set dies de morts per la Covid-19 gairebé es va duplicar en dos setmanes, fins arribar a la xifra més alta des de maig.