L'IPC cau fins al 2,6% al juny, en termes anuals, des del 2,9% del mes anterior
La lliura ha cedit gran part dels recents guanys després que la publicació de les dades de preus al consum del Regne Unit del mes de juny hagi evidenciat que la inflació ha caigut tres dècimes en termes anuals, fins al 2,6%, des del 2,9% del mes anterior. La caiguda de la divisa no s'ha fet esperar i ha cedit més d’un 1%, després d'haver assolit una nova fita de nou mesos als 1,3125 dòlars, tot i que ha aconseguit mantenir-se flotant per sobre de la barrera dels 1,30 dòlars conquerits divendres passat.
La debilitat que s'ha apoderat del dòlar després que el president dels EUA, Donald Trump, hagi encaixat l'enèsim cop sobre el seu projecte de reforma sanitària, havia donat ales a la lliura, que havia estès els seus guanys, junts amb la majoria de divises mundials, que han marcat rècords contra el dòlar de fins a 14 mesos, en el cas de l'euro. Però la moderació de la inflació, que relaxa la pressió sobre el Banc d'Anglaterra (BoE per les sigles en anglès), perquè emprengui una pujada de tipus tan aviat com a la reunió d'agost, segons apunta Hussein Saied, analista d’FXTM, provocarà que els inversors "se centrin ara en la marxa de les converses sobre el Brexit", argumenta l'analista.
El recent desenvolupament alcista de la moneda obeeix a la divisió sorgida al si del banc central que la política monetària de l'entitat pot canviar de cara a 2018. Però el resultat dels preus al consum, que també han baixat tres dècimes en la seva lectura mensual, fins al 0%, mentre la inflació subjacent ha cedit dues dècimes, fins al 2,4% al juny, segons dades de l'Oficina Nacional d'Estadística del Regne Unit, "descarta completament aquesta possibilitat, almenys durant la reunió del pròxim mes", comenta Michael Hewson, analista de CMC Markets.
No obstant això, les lectures d'aquest juny de la inflació del Regne Unit, l'Eurozona i els EUA, evidencien que els preus al consum britànics se situen molt per sobre dels registrats a Europa o l'altre costat de l'Atlàntic, cosa que segons James Huges, analista de GKFX, "segueix sent un problema". "A mesura que avancen les negociacions sobre el divorci entre Europa i el Regne Unit, l'elevada inflació combinada amb l'aturada en el creixement dels salaris no és la situació ideal".
A més, segons avisa la unió de Cambres de Comerç de Regne Unit, "l'índex de preus al consum reprendrà la seva tendència alcista durant els pròxims mesos, per tant la inflació segueix sent una amenaça per al creixement del país aquest any". De fet, la seva previsió és que acabi al 3,4% a finals de 2017, "abans d'iniciar un declivi en els següents anys, un cop es tregui de l'equació la depreciació de la lliura després del referèndum", matisen.
La unió de Cambres de Comerç Britàniques crida al BoE per mantenir la calma en aquest context d'incertesa política
TOT EN MANS DEL BOE
Des d'aquesta entitat, que agrupa 52 cambres de comerç britàniques, fan una crida al Comitè de Política Monetària del BoE perquè "mantingui la calma" davant aquest període d'incertesa política, després que el mes passat dos membres van dissentir en el vot de mantenir els tipus d'interès sense canvis, alguna cosa no vist des de 2011. "Incrementar els tipus massa aviat, pot dinamitar la confiança dels consumidors i del sector negocis, limitat encara més el creixement del país", avisen des d'aquest organisme.
Segons Huges, "abaixar els tipus immediatament després del referèndum va ser un error, però pujar-los ara només aguditzaria els problemes ja que, combinat amb la inflació i el descens dels salaris, podria derivar en problemes per tornar els préstecs hipotecaris en un moment en què el deute dels propietaris d'habitatges està en rècord".
El mercat esperarà les impressions del governador del BoE, Mark Carney, sobre la lectura de la inflació i sobre les dissensions al si del supervisor monetari, durant una compareixença programada per aquest dimarts.