La lliura i l'euro s'estabilitzen a l'espera de la Fed

La moneda britànica es llepa les ferides després de la sagnia de divendres

  • L'euro no s'immuta davant la victòria de Macron a la primera volta de les legislatives a França
  • El bitcoin es canvia per més de 3.000 dòlars
Noemí Jansana
Bolsamania | 12 jun, 2017 12:47
libra, esterlina, divisa, moneda, reino unido pound currency

Els operadors del mercat de les divises tracten de deixar enrere la tremenda volatilitat que va apallissar la lliura divendres passat, després de l'amarga victòria a les eleccions del Regne Unit de la primera ministra britànica, Theresa May, i de la seva pèrdua de la majoria absoluta parlamentària. Després de la sagnia que es va saldar amb una caiguda de l’1,7% durant la jornada, el cable (lliura/dòlar) cerca estabilitzar-se a l'espera de noves referències i davant l'inici, en tot just una setmana, de la fase de negociació oficial del Brexit. L'euro, per la seva banda, es negocia sense grans canvis, al voltant de l’1,1200 dòlars, a l'espera de veure com reacciona el dòlar a la reunió de la Reserva Federal dels EUA (Fed) dimecres que ve.

La divisa comunitària no ha sentit ni fred ni calor després de la victòria del president francès, Emmanuel Macron, durant la primera ronda de les eleccions parlamentàries a l'Assemblea Nacional, on ha obtingut el 32,2% dels suports i apunta a una majoria absoluta a la segona volta. L'euro opera contra el dòlar sense grans canvi, lleugerament per sobre de l’1,1200 dòlars, després d'haver deixat un tancament setmanal per sota d'aquest nivell de preus.

Michael Hewson, analista de CMC Markets, assenyala que tot i que l'euro/dòlar hagi recalat en el suport de l’1,1170, que va perforar divendres passat en rang intradiari, "l'aspecte tècnic ha variat poc i els màxims de novembre, als 1,1300 dòlars, segueixen sent un objectiu viable". No obstant això, no descarta l'expert que es donin nous retrocessos que podrien ampliar-se a l'àrea dels 1,1020 dòlars.

LA LLIURA, PRESA DE LA INCERTESA

Pel que fa a la lliura, la moneda "presenta un important suport en la zona dels 1,2500 dòlars/lliura aproximadament", assenyala José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. "De perforar aquest suport no descartarem la tornada als mínims de 2016 als 1,1943 dòlars/lliura. De fet, el primer senyal de fortalesa real en la lliura passa perquè sigui capaç de tancar (o el que és el mateix anul·lar) el buit baixista setmanal dels 1,3675 dòlars/lliura. Referència de preu clarament allunyada dels nivells actuals", explica l'expert.

Craig Erlam, analista d’Oanda, subratlla que el declivi de la lliura d'un 3% enfront del dòlar i de més d'un 2,5% contra l'euro vist durant la passada jornada deixa la moneda molt susceptible "a majors danys". "Amb May lluitant per reparar les ferides autoinfligides sofertes com a resultat de les eleccions, segueix havent-hi una gran incertesa al voltant de la seva posició i amb només una setmana abans que comencin les converses de Brexit amb la UE, encara hi ha més girs per venir" , assegura l'analista. "May no va aconseguir el govern fort i estable que volia i al seu lloc es veu feble i vulnerable. Veurem com es recupera", comenta l'expert. Aquest dimecres la divisa del Regne Unit ha deixat un mínim en els 1,2725 dòlars, pràcticament un 1% per sobre del nivell més baix de dos mesos i mig aconseguit el divendres.

D'altra banda, les divises es preparen per la cita amb la Fed en la qual es dóna per fet que el banc central emprendrà la segona pujada de tipus d'interès d'aquest any, encara que l'atenció dels operadors se centrarà en veure si s'assenyala que el camí segueix serè o no per un tercer increment de les taxes.

EL BITCOIN SEGUEIX IMPARABLE

L'altre protagonista de la jornada torna a ser el bitcoin. La divisa digital s'ha catapultat per sobre de l'objectiu dels 3.000 dòlars, la marca que molts experts del sector de les divises virtuals situaven com a sostre de la moneda virtual per aquest 2017. No obstant això, en tan sols 6 mesos ha aconseguit superar aquesta barrera i ha fixat un nou rècord durant el ral·li sense precedents que ha protagonitzat en poc més d'un mes i ha doblat el preu de 1.400 dòlars que ostentava a principis de maig.

Així ho reflecteix l'índex de 'Coindesk', que compila dades de diverses cases de canvi mundials, on ha tocat els 3.046 dòlars, encara que segons dades de 'Criptocompare' el preu s'ha quedat uns cèntims per sota de la barrera dels 3.000 dòlars . La brutal volatilitat que s'imposa en aquest actiu digital ha provocat també que, durant la passada matinada, algunes cases de canvi xineses hagin vist oscil·lar els preus en una forquilla d'entre 40 i 60 dòlars per sobre d'aquestes marques.

contador