L'amenaça de col·lapse en les negociacions del divorci entre la Unió Europea i el Regne Unit manté la divisa sota pressió
Mentre l'euro i el dòlar mostren signes de falta d'energia i es mouen en estrets rangs contra els seus principals rivals, l'acció al mercat de les divises es trasllada a la lliura. La divisa britànica s'ha vist sotmesa a una forta pressió venedora durant les últimes hores després de les informacions que les negociacions sobre el Brexit poden entrar en fallida de cara a desembre.
Davant del dòlar, la moneda britànica a els 1,3320 dòlars obre les portes perquè el declivi prossegueixi fins als mínims mensuals als 1,3020", indica Michael Hewson, analista de CMC Markets. La caiguda, segons afegeix Kathy Lien, fundadora de BK Asset Management, obeeix als temors que les converses sobre el divorci entre Brussel·les i Londres fracassin abans de finals d'any.
Les informacions aparegudes dilluns, que a no ser que la Unió Europea claudiqui en alguns assumptes clau, les converses podrien no arribar a bon port, van eclipsar, de moment, la retallada de tipus d'interès que s'espera del Banc d'Anglaterra (BoE per les seves sigles en anglès) de cara a la reunió de novembre. Segons informacions aparegudes a Bloomberg, diversos funcionaris coneixedors de les converses han expressat la seva preocupació que sense un senyal clar que surti de la cimera de líders de la UE d'aquesta setmana que les negociacions culminin amb acords en matèries com el comerç i que hi hagi un període clar de transició i es faci públic a la ronda de negociacions de desembre, tot el procés de Brexit entrarà en fallida.
Les perspectives per a l'economia i la política monetària podrien eclipsar els riscos de Brexit
Aquestes informacions han caigut com una galleda d'aigua freda en l'ànim dels inversors, després de l'aparent progrés significatiu del procés de la setmana passada. Després de la ronda de contactes d'octubre, el Cap de Negociació de la UE, Michel Barnier va assenyalar que es podria proporcionar un període de transició de 2 anys al Regne Unit. Però les últimes informacions apunten que les converses han entrat en una mena de carreró sense sortida en què Brussel·les pressiona Londres perquè assumeixi la factura del divorci, mentre l'altre costat del Canal de la Mànega només volen abordar aquesta qüestió quan hi hagi un acord comercial ferma.
La lliura ha estat la primera en 'pagar els plats trencats'. A més de contra el dòlar, també s'ha depreciat contra l'euro i ha abandonat els màxims de quatre setmanes assolits recentment. No obstant això, Lien avisa que durant les pròximes hores "les perspectives per a l'economia i la política monetària podrien eclipsar els riscos de Brexit". L'IPC es publica aquest dimarts i, segons l'avanç vist als PMI els preus es van accelerar al mes de setembre, cosa que va acabar de convèncer el Banc d'Anglaterra que serà necessari un augment dels tipus d'interès. El testimoni governador del BoE Carney, junts amb la publicació de la despesa laboral i del consumidor són altres esdeveniments rellevants aquesta setmana. Lien creu que "la majoria d'aquests esdeveniments seran positius per a la lliura esterlina".
CATALUNYA?
L'euro/dòlar, per la seva banda, cau fins als 1,1750 dòlars aquest dimarts, enmig de la recrudescència de la crisi política a Espanya. Durant les últimes hores, l'ambigüitat del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en la seva resposta al requeriment del Govern central sobre si hi havia proclamat o no la república el passat 10 d'octubre, més l'empresonament dels presidents de les entitats sobiranistes, han tornat a posar de manifest que el conflicte està lluny d'acabar-se. Sobre la regió plana l'amenaça de la suspensió del seu autogovern si no recula en la seva obstinació sobiranista i Puigdemont assenyala que torna a la legalitat abans de dijous.
No obstant això, analistes de Danske Bank, consideren que aquesta situació no presenta una amenaça real per a l'euro i estimen que la divisa es mourà entre els 1,1800 i els 1,1750 dòlars durant els pròxims dies i "fins a la reunió del Banc Central Europeu (BCE) del 26 d'octubre".