La lira turca reprèn les caigudes i perd més d'un 8% després de les amenaces de Trump

La lira ha tocat un mínim de dues sessions per sobre de les 6,30 unitats

Noemí Jansana
Bolsamania | 17 ago, 2018 12:38
lira turca portada

La lira, que havia arribat a recuperar-se un 25% des dels seus mínims del 13 d'agost, en 7,24 dòlars, s'ha donat la volta aquest divendres i ha arribat a caure més d'un 8%, fins als 6,30 dòlars, en un obrir i tancar d'ulls. Amb la mateixa celeritat ha remuntat gairebé un 3%, fins a retallar el desplomi al 5,5%. La preocupació pel país otomà s'ha incrementat entre els inversors quan Trump ha llançat un missatge a la seva xarxa social favorita que no presagia una fi propera al conflicte. "No pagarem gens per l'alliberament d'un home innocent, però estem reduint a Turquia!", ha afirmat el magnat novaiorquès a través del seu compte en Twitter.

Després que els mercats responguessin amb signe positiu als anuncis de reformes del ministre de Finances turc, Berat Albayrak, Washington ha amenaçat amb noves sancions si no es posa en llibertat al pastor nord-americà, Andrew Brunson, empresonat pel Govern d'Ankara. I Trump ha posat la guinda al pastís des de la seva xarxa social favorita des d'on també ha exigit el seu alliberament, a més de referir-se a ell com "un gran ostatge patriota".

Als extrems vaivens que experimenta la divisa, que ha arribat a devaluar-se un 47% aquest any -un 30% només a l'agost-, també ha influït que “l'anunciat de la nova reforma econòmica turca en *ciernes no acaba de convèncer totalment als economistes internacionals, encara que en principi han assegut bé les manifestacions d'ahir del ministre de finances turc, Berat Albayrak, que dóna la casualitat de ser també el gendre d'Erdogan”, explica l'analista Ramon Morell.

Albayrak ha assegurat que Turquia sortirà "més fort" de l'actual període de volatilitat, assenyalant que el país otomà no es plantejarà la imposició de controls de capital ni l'opció de sol·licitar assistència al Fons Monetari Internacional (FMI). Albayrak, ha assegurat que Turquia sortirà "més forta" de l'actual període de volatilitat, assenyalant que el país otomà no es plantejarà la imposició de controls de capital ni l'opció de sol·licitar assistència al Fons Monetari Internacional (FMI).

En altres creus, l'euro es manté al voltant dels 1,1390 dòlars i segueix intentant superar els 1,14 dòlars, i el ien també retrocedeix davant la fortalesa del dòlar, que s'ha beneficiat del desastre en la moneda otomana, que ha arribat a depreciar-se un 47% aquest any. La fita de 14 mesos de l'índex que mesura l'acompliment de la moneda d'EUA, va ser celebrat aquest dijous pel president nord-americà, Donald Trump. El republicà, que ha atacat en reiterades ocasions la fortalesa de la moneda, ha tret pit del seu últim auge perquè és un reflex de la bona marxa de l'economia. “Els diners està entrant en el nostre benvolgut dòlar com no no ha fet abans”, ha piulat el magnat.

contador