La inflació puja al 2,6% l'agost, mentre la taxa subjacent baixa fins al 6,1%

El preu dels aliments modera lleument el creixement fins al 10,5%

Irene Hernández
Bolsamania | 12 set, 2023 10:45
ep imagen de productos de alimentacion en un centro comercial
EUROPA PRESS

La inflació va repuntar lleument l'agost, quan l'Índex de Preus de Consum (IPC) es va elevar fins al 2,6%, fet que suposa una pujada de tres dècimes, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que atribueix aquest ascens, principalment, a la pujada dels preus dels carburants. Per la seva banda, la taxa subjacent cau una dècima, fins al 6,1%.

Estadística confirma així les dades avançades, de manera que agost firma el segon mes consecutiu en què la inflació puja després que el juliol pugés fins al 2,3%, quatre dècimes.

"Durant agost la inflació es va mantenir per sota del 3% i es va moderar la dels aliments. Espanya es consolida com l'economia europea amb més creixement i menor inflació, cosa que beneficia la competitivitat de les nostres empreses i també el poder adquisitiu dels salaris. La nostra política econòmica funciona perquè ens ha permès baixar la inflació vuit punts l'últim any en un context inflacionari a tot Europa", ha indicat la vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital en funcions, Nadia Calviño.

En detall, el grup que destaca per la seva influència en l'augment de la taxa anual és el transport, que situa la seva taxa a l'1,2%, sis punts i mig per sobre de la del mes passat, a causa de la pujada dels preus de carburants i lubricants per a vehicles personals, enfront del descens a l'agost del 2022.

Per contra, habitatge, aliments i begudes no alcohòliques i hotels, cafès i restaurants destaquen per la seva influència negativa. En concret, l'habitatge en disminueix la variació més de tres punts, fins al -18%. Aquest comportament es deu, principalment, al fet que la pujada dels preus de l'electricitat és menor que la registrada el mateix mes de 2022. Cal assenyalar, encara que en sentit contrari, la pujada dels preus dels combustibles líquids, enfront de la baixada d'agost de l'any passat.

Els aliments i begudes no alcohòliques en disminueixen la variació tres dècimes, fins al 10,5%. Hi influeix l'estabilitat de la llet, formatge i ous, enfornt de la pujada de l'any anterior, el descens dels preus de les fruites i una menor pujada dels preus de la carn i del pa i cereals respecte a l'agost del 2022. Per la seva banda , els hotels, cafès i restaurants registren una taxa del 6,4%, una dècima inferior a la del mes anterior. Aquesta evolució és perquè els preus dels serveis d'allotjament augmenten menys que el mateix mes del 2022.

Per CA, la taxa anual de l'IPC n'augmenta l'agost respecte al juliol en 15 i en disminueix en les dues restants. Els majors augments es produeixen a Cantàbria, Galícia i Castella-La Manxa, de 0,6 punts cadascun. Mentrestant, els descensos es produeixen a les Canàries i Extremadura, de 0,1 punts a totes dues.

D'altra banda, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) se situa al 2,4%, tres dècimes per sobre de la registrada al mes anterior. L'Índex de Preus de Consum a Impostos Constants (IPC-IC) es col·loca al 3%, quatre dècimes per sobre de la registrada per l'IPC general. L'IPCH a Impostos Constants (IPCH-IC) presenta una taxa anual del 2,8%, quatre dècimes per sobre de la de l'IPCH.

contador