La inflació posa el fre i es modera al 10,4% a l'agost pels carburants

És el primer descens des d'abril, però es manté a nivells no vists des de fa més de 30 anys

Irene Hernández
Bolsamania | 30 ago, 2022 10:09
ep los expertos advierten de que en espana tendremos que acostumbrarnos a soportar precios del crudo
David Zorrakino - Europa Press

L'índex de preus de consum (IPC) registra el primer descens des de l'abril passat. La inflació, segons la dada avançada per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), es va situar a l'agost en el 10,4%, xifra que suposa quatre dècimes que l'anterior dada interanual del juliol. Els preus es mantenen, però, a nivells no vists des de fa més de 30 anys.

Aquesta evolució és a causa, principalment, de la baixada dels preus de carburants, que van pujar l'agost del 2021, i, en menor mesura, al descens dels combustibles líquids, més gran que el registrat l'any anterior. En sentit contrari, destaca l'augment dels preus, entre d'altres, de l'electricitat, l'alimentació, la restauració i els paquets turístics.

D'aquesta manera, si es confirmés la dada, suposaria que els preus ja van tocar sostre al juliol, quan la inflació va assolir rècord a Espanya des del setembre del 1984 en col·locar-se al 10,8%. Cal recordar que al juny es va superar la barrera dels dos dígits (10,2%), després d'escalar al 8,7% al maig. Això sí, l'agost seria el tercer mes consecutiu en què la inflació supera les dues xifres.

La inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) augmenta tres dècimes a l'agost, fins a situar-se al 6,4%, la taxa interanual més alta des del gener del 1993.

Per part seva, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) se situa al 10,3%, quatre dècimes inferior a la registrada al mes anterior, mentre que la variació mensual estimada de l'IPCH és del 0,1%.

L'INE farà públiques les dades de l'IPC definitiu d'agost el proper 13 de setembre.

contador