La inflació PCE dels EUA es manté al 2,6% i la subjacent baixa al 2,9%

És la variable de preus més seguida per la Reserva Federal

Aitor Pereira
Bolsamania | 26 gen, 2024 19:02 - Actualitzat: 19:02
inflacion eeuu portada

El deflactor de consum privat PCE als Estats Units s'ha mantingut el desembre al 2,6% en taxa interanual, segons les dades publicades aquest divendres per l'Oficina d'Estadístiques Laborals del Departament de Comerç dels Estats Units. Pel que fa a la inflació subjacent, ha caigut fins al 2,9%, tres dècimes per sota del registre del mes anterior. Aquest descens ha estat més gran que l'anticipat pel consens, que esperava que es quedés al 3%.

En termes mensuals, l'índex general ha avançat un 0,2%, per la qual cosa torna al creixement després de contraure's un 0,1% al novembre. La taxa subjacent, per part seva, ha pujat també un 0,2%, i s'accelera des de l'increment del 0,1% del mes anterior. Al desembre, els preus dels aliments es van enfilar un 0,1%, mentre que l'índex de l'energia va pujar un 0,3%.

Els béns es van abaratir un 0,2% al darrer mes de l'any, mentre que el cost dels serveis va créixer el 0,3%. A la comparativa interanual, s'ha registrat un increment inferior al 0,1% per als béns i del 3,9% en el cas dels serveis.

A més, els ingressos personals van pujar un 0,3% (60.000 milions de dòlars) al desembre i els ingressos personals disponibles van augmentar un 0,3% (51.800 milions). Per la seva banda, les despeses de consum personal van enfilar-se un 0,7% (133.900 milions).

Els analistes d'Oxford Economics subratllen que "en termes anualitzats de 3 i 6 mesos, la inflació subjacent està ara per sota de l'objectiu del 2% de la Reserva Federal", i anticipen que "caurà al 2,5% al març".

"Per quan es publiquin aquestes dades a finals d'abril, esperem que la Reserva Federal tingui prou confiança per començar a retallar les taxes d'interès a la reunió de finals d'abril/principis de maig, encara que el context d'una economia forta significa que és probable que redueixin les taxes només gradualment aquest any", afegeixen.

Per part seva, des de Pantheon Macroeconomics destaquen que "el panorama general és que la inflació subjacent de béns està ara just per sobre de zero, la inflació subjacent de serveis està caient i la inflació de lloguers està disminuint, ressagant les mesures del sector privat sobre els lloguers per a nous llogaters".

"Les previsions d'inflació de la Reserva Federal continuen sent massa altes (el SEP del desembre mostra que la inflació PCE subjacent se situa per sobre de l'objectiu del 2% fins al quart trimestre del 2026) i es tornaran a revisar a la baixa al març, per tercer trimestre consecutiu, cosa que donarà a la Reserva Federal el ganxo necessari per penjar la primera retallada de tipus, ja sigui en aquesta reunió o al maig", conclouen.

contador