La inflació PCE dels EUA cau al 2,1% al setembre i la subjacent es manté al 2,7%

L'índex general ha igualat les previsions

Aitor Pereira
Bolsamania | 31 oct, 2024 16:22
inflacioncbhiper11

El deflactor de consum privat PCE als Estats Units ha caigut al setembre fins al 2,1% en taxa interanual, des del 2,2% d'agost, segons les dades publicades aquest dijous per l'Oficina d'Anàlisi Econòmica del Departament de Comerç dels Estats Units. Pel que fa a la inflació subjacent, s'ha mantingut al 2,7%, i empitjora els pronòstics, que esperaven una caiguda d'una dècima.

En termes mensuals, la taxa general ha avançat un 0,2%, per la qual cosa duplica la pujada del mes anterior i iguala les previsions de consens. L'indicador subjacent ha registrat un avanç del 0,3%, en línia amb el que s'esperava, i accelera després de créixer al 0,2% mensual l'últim trimestre.

Els béns es van abaratir un 0,1% al novè mes de l'any, mentre que el cost dels serveis va créixer el 0,3%. A la comparativa interanual, s'ha registrat una caiguda de l'1,2% per als béns i un augment del 3,7% en el cas dels serveis. Per la seva banda, l'energia va veure com baixaven els preus de mitjana un 2% al mes, cosa que deixa la comparativa interanual amb una caiguda del 8,1%.

A més, els ingressos personals van pujar un 0,3% (71.600 milions de dòlars) al setembre, igual que els ingressos personals disponibles (57.400 milions). Per la seva banda, les despeses de consum personal van enfilar-se un 0,5% (105.800 milions).

Bret Kenwell, analista d'inversions d'eToro, apunta que "en aquests moments, les expectatives apunten a una retallada de tipus de 25 punts bàsics a la reunió del novembre de la Reserva Federal, i el resultat del PCE d'avui, en línia amb el que s'esperava, no hauria de canviar gaire aquestes expectatives".

"La retallada de 50 punts bàsics de la Reserva Federal al setembre va preocupar alguns inversors per la possibilitat que estimulés la inflació, encara que fins ara no ha estat així. A partir d'aquí, els inversors haurien de centrar-se en l'informe mensual d'ocupació divendres. Tot i que és probable que es vegi afectat pels huracans, és la darrera actualització d'ocupació abans de les eleccions i les revisions seran clau per a la Fed i els inversors a l'hora de mesurar la fortalesa del mercat laboral", afegeix.

PETICIONS D'ATUR

Aquest dijous s'han publicat també les peticions de desocupació per a la setmana finalitzada el 26 d'octubre, que han caigut a les 216.000, xifra que suposa un descens de 12.000 en relació amb el nivell dels set dies previs, segons les dades del Departament de Treball nord-americà. Aquesta xifra ha quedat per sota de les 230.000 peticions anticipades pel consens.

La taxa d'atur va ser de l'1,2%, sense canvis des de la setmana anterior, i la xifra de treballadors aturats va baixar fins als 1.862.000, xifra que suposa una caiguda de 26.000 respecte al període previ.

Les taxes de desocupació més altes es van registrar a Nova Jersey (2,1%), Califòrnia (1,9%), Puerto Rico (1,8%), Washington (1,8%), Nevada (1,6%), Rhode Island (1,6%), Illinois (1,4%), Massachusetts (1,4%), Michigan (1,4%) i Nova York (1,4%).

Els majors augments en les sol·licituds inicials es van produir a Florida (+4.501), Kansas (+304), Wisconsin (+222), Hawaii (+103) i Idaho (+101), mentre que les majors disminucions van tenir lloc a Nova York (-2.785), Nord Carolina (-2.767), Califòrnia (-2.012), Texas (-1.865) i Geòrgia (-1.852).

Ryan Brandham, director de mercats de capital globals de Validus Risk Management, apunta que "les sol·licituds inicials de desocupació als Estats Units van ser més fortes del que s'esperava, ja que el mercat laboral mostra resiliència en una economia que es desaccelera gradualment".

"Això recolza encara més la idea que la Reserva Federal podria procedir amb cautela amb les retallades de tipus, i també els temes del mercat d'un dòlar més fort i més rendiments nord-americans que hem vist al llarg d'octubre", detalla.

contador