La inflació industrial entra en terreny negatiu per primer cop en dos anys

La taxa retrocedeix nou punts percentuals respecte a la dada del febrer

Bolsamanía
Bolsamania | 25 abr, 2023 13:07
ep archivo   chimenea de una fabrica
Raúl Lomba - Europa Press - Archivo

Els preus industrials a Espanya van disminuir nou punts percentuals al març. Segons ha publicat l'Institut Nacional d'Estadística (INE), l'IPC industrial va caure fins al -1% des del 8% registrat el febrer passat.

Així, la inflació del sector industrial posa fi a 26 mesos consecutius de taxes positives. Durant aquest període, ha arribat a registrar taxes de dos dígits durant més de 20 mesos. El març del 2022, l'IPC industrial es va situar en un màxim anual del 47%, 48 punts percentuals més que aquesta darrera lectura. Excloent-ne els preus de l'energia, la taxa interanual ha caigut fins al 7,3% des del 13,7% de l'any passat i el 9,5% del mes anterior i consolida la tendència a la baixa després d'onze mesos consecutius de descensos.

Bona part d'aquesta reducció es deu a la caiguda experimentada per l'energia, que han retallat gairebé 21 punts percentuals, fins al -15,9%, respecte al nivell del febrer passat. Segons l'INE, això es deu al descens dels preus de la producció, transport i distribució de l'energia elèctrica i, en menor mesura, a la refinació del petroli i a la producció i distribució per canonada de combustibles gasosos, molt afectats per la guerra de Ucraïna.

D'altra banda, la inflació dels béns intermedis cauen més de tres punts percentuals, fins al 3,5%. L'INE atribueix aquesta retallada, principalment, al fet que els preus de la fabricació de productes químics bàsics, compostos nitrogenats, fertilitzants, plàstics i cautxú sintètic en formes primàries han baixat aquest mes respecte a la pujada experimentada el març del 2022. A més, els preus de la fabricació de productes bàsics de ferro, acer i ferroaliatges també han pujat menys que el mateix mes de l'any anterior.

Així mateix, els béns de consum no durador retrocedeixen una mica més de dos punts percentuals respecte a la mateixa dada de l'any passat i la taxa interanual se situa al 13,2%. "Aquest comportament es deu, principalment, a la baixada dels preus de la fabricació d'olis i greixos vegetals i animals, que van augmentar el març de l'any passat", explica l'INE.

Per comunitats autònomes, totes les comunitats van experimentar descensos interanuals als preus industrials. Les retallades més importants es van produir a les Canàries, les Balears i Múrcia, les taxes de les quals van baixar 16,4, 16,0 i 15,6 punts percentuals fins al -18,2%, -17,3% i -5,9%, respectivament. D'altra banda, La Rioja, Catalunya i la Comunitat Valenciana són les autonomies on menys disminueix la taxa anual, amb baixades de 4,5, 4,8 i 4,9 punts percentuals fins al 4,8%, 3,4% i 3,3%, respectivament.

contador