La inflació es frena al 2,3% a l'agost i els aliments anoten la pujada més baixa des del 2021

La inflació subjacent va baixar una dècima, fins al 2,7%, la taxa més baixa des del gener del 2022

Irene Hernández
Bolsamania | 12 set, 2024 11:08
ep archivo   recurso para mercados alimentacion comida fruta
EUROPA PRESS - Archivo

La inflació es va moderar a l'agost cinc dècimes, fins al 2,3%, la taxa més baixa des del juliol del 2023, amb els aliments registrant el seu menor encariment en gairebé tres anys, des de l'octubre del 2021, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

En detall, el transport i els aliments i les begudes no alcohòliques van ser els grups que més van destacar per la seva influència en el descens de la taxa anual, mentre que l'habitatge destaca entre els que van tenir una influència positiva.

Així, el transport es va abaratir a l'agost un 1,3%, xifra que representa una taxa 3,7 punts per sota de la del mes passat. Aquest descens es va deure, majoritàriament, a la baixada dels preus dels carburants i lubricants, enfront de la pujada al mateix mes del 2023.

Els aliments i les begudes no alcohòliques es van encarir un 2,5%, sis dècima menys. Aquest comportament es va deure, principalment, a la baixada dels preus dels olis i greixos i dels llegums i hortalisses, enfront de la pujada a l'agost de l'any anterior.

Per contra, l'habitatge va pujar vuit dècimes, fins a situar la taxa en el 4%, ja que la pujada dels preus de l'electricitat va ser més gran que l'agost del 2023.

Per la seva banda, la inflació subjacent, és a dir, l'índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics, va baixar una dècima, fins al 2,7%, la taxa més baixa des del gener del 2022.

Per CA, l'Índex de Preus de Consum (IPC) va registrar taxes anuals positives a totes. País Basc va presentar la més elevada (2,6%) i Cantàbria, Castella i Lleó, Castella-La Manxa i Regió de Múrcia, les més baixes (2% les quatre).

D'altra banda, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) es va situar al 2,4% a l'agost, cinc dècimes menys que la registrada al mes anterior.

contador