La inflació dels EUA es modera al 2,4% al setembre i la subjacent puja al 3,3%

Els dos índexs han empitjorat les previsions

Aitor Pereira
Bolsamania | 10 oct, 2024 18:34
inflacioncbinversion1

L'Índex de Preus al Consum (IPC) dels Estats Units s'ha moderat al setembre al 2,4% en taxa interanual, enfront del 2,5% registrat a l'agost, segons les dades publicades per l'Oficina d'Estadístiques Laborals nord-americana. Per part seva, la inflació subjacent, que exclou aliments i energia, ha pujat una dècima, fins al 3,3%. Els dos índexs han empitjorat les previsions, que apuntaven a un 2,3% per al general i a un 3,2% per al subjacent.

D'aquesta manera, la inflació continua amb la moderació al país nord-americà, i l'índex general es troba al nivell més baix des del febrer del 2021, tot i que segueix per sobre de l'objectiu del 2% interanual de la Reserva Federal. L'IPC subjacent, per part seva, ha repuntat després de trobar-se a mínims d'abril del 2021.

En termes mensuals, l'IPC general va augmentar al setembre un 0,2%, una dècima per sobre del que s'esperava, i manté el ritme de creixement del mes passat. En el cas de la taxa subjacent, ha empitjorat també les previsions després de registrar una pujada del 0,3%, enfront d'expectatives del 0,2%.

L'organisme que difon les dades destaca que "l'índex d'habitatge va augmentar un 0,2% al setembre i l'índex d'aliments va augmentar un 0,4%. Junts aquests dos índexs van contribuir amb més del 75% de l'augment mensual de tots els articles".

Al setembre, l'índex d'aliments va augmentar un 0,4%, amb alces del 0,4% al menjar a casa i del 0,3% per al qual es consumeix fora de casa. Aquestes xifres deixen una pujada interanual del 2,3% per a l'alimentació, liderada per l'encariment del 3,9% al menjar fora de casa, mentre que el cost del menjar a casa va repuntar un 1,3% en comparació amb els nivells de setembre del 2023.

Analitzant detalladament l'evolució dels preus dels aliments, cinc dels sis principals índexs de grups d'aliments de les botigues van pujar durant el mes. L'índex de carns, aus, peix i ous va augmentar un 0,8% al setembre, impulsat per l'increment del 8,4% al cost dels ous.

Mentrestant, l'índex energètic va registrar una caiguda de l'1,9% després de cedir un 0,8% a l'agost. El cost de la gasolina va baixar un 4,1% al mes, mentre que el fueloil es va abaratir un 6%. Per part seva, els preus del gas i de l'electricitat van pujar un 0,7% cadascun.

Durant els darrers 12 mesos, el preu de l'energia va baixar de mitjana un 6,8%, amb caigudes del 22,4% per al fueloil i del 15,3% per a la gasolina. L'índex del gas va registrar un augment del 2% durant el període i l'electricitat va escalar un 3,7%.

LA VALORACIÓ DELS EXPERTS

Ahmoud Alkudsi, analista sènior de mercat d'ADSS, destaca que les dades conegudes aquest dijous mantenen "el patró desinflacionari que hem vist als últims mesos, encara que no al ritme que els mercats havien pronosticat".

"Atès que a la reunió de novembre del FOMC cada vegada s'anticipa més una retallada de taxes de 25 punts bàsics, la Reserva Federal podria acabar l'any amb reduccions addicionals de les taxes. Les expectatives han canviat i els mercats ara valoren una retallada de 25 punts bàsics tant al novembre com al desembre", afegeix.

Per la seva banda, Michael Brown, estrateg de recerca sènior a Pepperstone, considera que "tot i que les xifres són més calentes del que s'esperava, sembla molt poc probable que les dades de l'IPC del setembre alterin materialment les perspectives de política del FOMC" .

"Com que les autoritats ja han obtingut prou confiança en un retorn sostenible cap a l'objectiu d'inflació del 2% a mitjà termini, el mercat laboral ha esdevingut ara el principal determinant de futurs canvis de política, i els riscos per a cada costat del mandat dual es troben en un millor equilibri", detalla.

PETICIONS D'ATUR

Aquest dijous s'han publicat també les peticions de desocupació per a la setmana finalitzada el 5 d'octubre, que han pujat fins a les 258.000, xifra que suposa un increment de 33.000 en relació amb el nivell dels set dies previs, segons les dades del Departament de Treball nord-americà. Aquesta xifra ha quedat per sobre de les 230.000 peticions anticipades pel consens.

La taxa d'atur va ser de l'1,2%, sense canvis des de la setmana anterior, i la xifra de treballadors aturats va pujar fins als 1.861.000, xifra que suposa un increment de 42.000 respecte al període previ.

Les taxes de desocupació més altes es van registrar a Nova Jersey (2,2%), Califòrnia (2,0%), Puerto Rico (1,9%), Rhode Island (1,8%), Washington (1,7%), Nevada (1,6%), Massachusetts (1,5%), Nova York (1,5%), Illinois (1,4%), Connecticut (1,3%) i Pennsilvània (1,3%).

Els majors augments en les sol·licituds inicials es van produir a Michigan (+1.187), Washington (+892), Indiana (+657), Califòrnia (+638) i Iowa (+568), mentre que les majors disminucions van tenir lloc a Geòrgia ( -1.237), Florida (-919), Texas (-532), Virgínia (-481) i Nova York (-451).

contador