La inflació del Regne Unit es manté sense canvis el setembre, al 6,7%

La taxa subjacent, per la seva banda, es va reduir una dècima, fins al 6,1%

Irene Hernández
Bolsamania | 18 oct, 2023 12:52
libra, esterlina, divisa, moneda, reino unido pound currency

Els preus es van mantenir el setembre al Regne Unit, ja que la inflació es va situar al 6,7%, el mateix nivell que el mes anterior, segons les dades de l'Oficina Nacional d'Estadística britànica (ONS). Per part seva, la taxa subjacent es va reduir una dècima, fins al 6,1%.

Les contribucions més grans a la baixa van provenir dels aliments i les begudes no alcohòliques, els preus dels quals van caure per primera vegada des del setembre del 2021. Per contra, l'augment dels preus del combustible va ser el que més va contribuir a l'alça de la taxa general.

En concret, els aliments i begudes no alcohòliques van reduir la taxa anual al 12,2% el setembre, enfront del 13,6% l'agost. Al transport, els preus van augmentar un 0,7%, en comparació amb una caiguda del 0,7% l'agost, ja que els preus dels combustibles per a motors van caure un 9,7% enfront de la caiguda del 16,4% el mes anterior. Mentrestant, la inflació dels serveis va augmentar inesperadament fins al 6,9% el setembre des del 6,8% del mes d'agost.

El ministre d'Hisenda britànic, Jeremy Hunt, ha expressat que la inflació poques vegades cau en línia recta i espera que "continuï caient aquest any".

"Les lectures d'avui apunten al fet que la inflació està resultant més dura del que s'esperava", destaquen en interactive investor, on veuen probable que la inflació de l'octubre "caigui considerablement". A Pantheon Macroeconomics estimen que els preus al consum augmentaran prou lent als propers mesos per arrossegar a la baixa la taxa general d'inflació a una mitjana del 4,5% al quart trimestre i del 4% el primer de l'any que ve.

"Esperem que el tipus general oscil·li entre el 2% i el 3% durant la resta del 2024". Si és així, el Banc d'Anglaterra (BoE) "no necessita deixar el tipus bancari al 5,25% durant molt de temps el proper any", diuen.

De la seva banda, els analistes d'ING comenten que "la inflació subjacent del Regne Unit ha estat lleugerament superior al que s'esperava per al setembre, però en realitat, no hi ha gaire cosa que pugui pressionar el BoE perquè reprengui el cicle de pujades de tipus el novembre". "Creiem que el banc s'acontentarà de mantenir els tipus sense canvis novament el novembre", afegeixen.

contador