La inflació del Regne Unit es dispara fins al 10,1% al setembre

La taxa subjacent puja fins al 6,5% i també supera el que s'esperava

Bolsamanía
Bolsamania | 19 oct, 2022 11:20 - Actualitzat: 11:20
reino unido bandera portada

La inflació del Regne Unit del setembre es dispara fins al 10,1% enfront de l'estimació del 10% i la dada prèvia del 9,9%. La taxa subjacent puja fins al 6,5% des del 6,3% i supera les previsions del 6,4%.

"La inflació va reprendre el seu ascens al setembre, exercint encara més pressió sobre les butxaques dels consumidors, ja de per si molt ajustades", assenyala Colin Dyer, expert d'abrdn.

"I amb la Cambra de Comerç Britànica esperant que la inflació es dispari al 14% durant el proper trimestre -molt per sobre de l'objectiu del govern del 2%-, és hora que els estalviadors prenguin cartes a l'assumpte si volen que les seves finances creixin", afegeix aquest expert.

La dada, que ha escalat fins a una xifra de doble dígit, augmenta la pressió sobre el Banc d'Anglaterra (BoE, per les sigles en anglès), que es reuneix a principis del proper mes (3 de novembre) per decidir sobre els tipus de interès en un moment convuls al Regne Unit, després de la crisi que ha provocat el pla fiscal del govern de Liz Truss, que ja ha rectificat. De fet, segons els analistes d'EY, els "girs fiscals" que s'han produït al país "signifiquen un panorama més incert per a la inflació a llarg termini".

En termes mensuals, els preus al consum van pujar 0,5 punts percentuals al setembre, igual que a l'agost.

"El ritme de pujada dels preus subjacents encara no ha disminuït", destaquen per part seva els experts de Pantheon Macroeconomics, de manera que "el Comitè de Política Monetària del BoE encara està molt lluny de poder cantar victòria". De cara al futur esperen que la taxa d'inflació general "augmenti fins gairebé a l'11% a l'octubre, principalment a causa de l'augment del 27% dels preus de l'energia".

Però la taxa general "hauria de tornar a caure fins a prop del 9% al primer trimestre" del proper exercici, i "la inflació subjacent també hauria de disminuir". Tot i això, destaquen des de la companyia britànica d'anàlisi, "més enllà del primer trimestre les perspectives de la inflació tornen a ser molt incertes".

ENTRE L'ESPADA I LA PARET

Per part seva, Victoria Scholar, responsable d'inversions d'Interactive Investor, ha dit que la dada d'inflació, més alta del que s'esperava, "deixa el BoE entre l'espasa i la paret". Ha tocat "el nivell més alt en 40 anys" a causa de la contribució de l'alça dels aliments, tot i que la caiguda del preu dels carburants ha tingut un impacte compensatori a la baixa, destaca aquesta experta.

"Les pressions sobre els preus a l'economia britànica no cessen en aquest moment, i la inflació continua sent el problema econòmic més urgent al qual s'enfronten tant el Banc d'Anglaterra com el Govern. Si no s'estabilitzen els preus, la crisi del cost de la vida seguirà llastrant l'economia en reduir els pressupostos de les llars i els marges de les empreses", remarca Scholar.

Creu, de fet, que la dada "aplana el camí per a una nova i agressiva pujada dels tipus d'interès per part del Banc d'Anglaterra durant la propera reunió", ja que el banc central "pretén frenar l'activitat econòmica perquè el nivell de preus es torni a acostar al seu objectiu del 2%”. Tot i això, "es troba entre l'espasa i la paret en intentar frenar les pressions sobre els preus sense augmentar inadvertidament el risc de recessió".

Per Naeem Aslam, analista d'AvaTrade, les dades d'inflació han confirmat que la situació actual de la inflació no només és asfixiant, sinó que està ofegant l'economia. Els consumidors estan contra les cordes i el cost de la vida de la crisi està afectant molt", destaca aquest expert, que incideix que les xifres "no han portat cap bona notícia per a l'economia del Regne Unit, perquè ara les probabilitats que el Banc d'Anglaterra augmenti els tipus de manera encara més agressiva són més grans" .

contador