La inflació de l'OCDE escala al 5,8% al març impulsada per l'energia

Els preus energètics van pujar en 28 dels 38 països de l'organisme

Bolsamanía
Bolsamania | 06 mai, 2024 15:28
ep archivo   uso ante el dato de la inflacion en octubre pide que la clase politica se centro en los
EUROPA PRESS - Archivo

La taxa d'inflació de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) va repuntar fins al 5,8% al març, una dècima percentual més que al febrer i al gener, impulsada per la pujada de preus de l'energia.

Segons l'organisme internacional, la inflació energètica de l'OCDE va ser positiva al març per primera vegada des de l'abril del 2023, ja que els preus energètics van repuntar un 0,6%. En concret, la inflació energètica va augmentar en 28 països de l'OCDE, 12 dels quals es van mantenir en inflació energètica negativa, ja que els preus van disminuir més lentament, entre ells el Regne Unit (-12,8% enfront del -13,9 % del febrer), Itàlia (-10,8% enfront del -17,3%) i els Estats Units (-1,1% enfront del -1,8%). Al conjunt de la Unió Europea (UE) i a la zona de l'euro, la inflació va ser del -1,6% (enfront de -3,3%) i del -1,8% (enfront del -3,7%), respectivament.

D'altra banda, la inflació alimentària a l'OCDE va continuar baixant, fins al 4,9% al març, després del 5,3% del febrer, amb descensos a 34 països de l'OCDE. A la UE l'avanç dels preus va caure a la meitat, fins a l'1,5% al febrer, mentre que a la zona de l'euro va caure en 1,3 punts percentuals, fins al 2%.

D'altra banda, la inflació subjacent de l'OCDE, que exclou l'efecte dels aliments i l'energia, es va mantenir estable al 6,4% al març. Es van registrar descensos de la inflació subjacent de 0,2 punts percentuals o més a 16 països de l'OCDE, i pujades de 0,2 punts percentuals o més a 6 països de l'OCDE. La inflació subjacent de la UE va caure en 2 dècimes fins al 3,3%, així com a la zona de l'euro, que va tancar març al 2,9% enfront del 3,1% anterior.

A la zona euro, la inflació interanual mesurada per l'Índex Harmonitzat de Preus de Consum (IPCH, per les sigles en anglès) va disminuir lleugerament fins al 2,4% al març, enfront del 2,6% del febrer. L'abril del 2024, segons l'estimació preliminar d'Eurostat, la inflació interanual es va mantenir estable a la zona euro, amb un nou descens de la inflació subjacent.

La inflació interanual del G7 va augmentar lleugerament fins al 3,1% al març, després del 2,9% registrat al febrer. L'OCDE assenyala que la inflació dels aliments va disminuir (1,8% enfront del 2,1%), mentre que la de l'energia va augmentar, encara que es va mantenir en terreny negatiu (-2,1% enfront del -3%). La inflació subjacent es va mantenir estable al 3,5%.

"La inflació general va caure a França i Alemanya, assolint el seu nivell més baix des de, respectivament, el setembre i el maig del 2021. Per contra, va augmentar a Itàlia, on el descens dels preus de l'energia es va alentir significativament, i als Estats Units, on la inflació dels aliments va augmentar. La inflació subjacent va ser la principal responsable de la inflació general a tots els països del G7", explica l'OCDE en un comunicat.

Al G20, la inflació interanual es va mantenir estable al 6,9% al març. La inflació general va disminuir al Brasil, la Xina, l'Aràbia Saudita i Sud-àfrica, mentre que va augmentar a Indonèsia i es va disparar a Argentina.

La inflació general va disminuir en 19 països de l'OCDE, registrant-se el major descens mensual a la República Txeca, en caure des del 15% del març del 2023 al 2% del març del 2024. La dada més elevada es va registrar a Turquia, un 68,5%, mentre que es va situar per sota del 2% a set països de l'OCDE: Costa Rica, un -1,2% enfront d'un 4% el març del 2023, Dinamarca, un 0,9% enfront d'un 6,7%, Itàlia, un 1,2% enfront d'un 7,6%, Letònia, un 0,9% enfront d'un 17,3%, Lituània, un 0% enfront d'un 16,6%, i Suïssa, un 1% enfront d'un 2,9%.

contador