La inflació subjacent puja un 1,1% enfront del 0,9% previst
La dada definitiva de l'IPC de la Zona Euro de desembre ha complert amb les previsions. La inflació ha pujat un 1,4%, en línia amb el que s'esperava, i coincideix amb el creixement vist al novembre. "L'IPC de la Zona Euro continua sent l'espina de Draghi. (...) L'arsenal de dades excel·lents i robustos encara no aconsegueix trencar la continuació de la mala inflació", assenyala Balraj Sroya, trader de Foenix Partners.
"Tenint en compte la història recent de política monetària laxa de Mario Draghi, encara s'espera que les 'coloms' (partidaris de mantenir aquest tipus de polítiques) surtin guanyant a llarg termini", apunta Dennis de Jong, responsable d'anàlisi d’UFX. com.
La inflació subjacent, per la seva banda, va pujar un 1,1%, per sobre del 0,9% previst.
"Una altra feble lectura de la inflació que no canvia la nostra opinió que el BCE posarà fi a les seves compres d'actius al setembre de 2018 i durà a terme una primera pujada en els seus tipus de dipòsit durant el primer trimestre del 2019", prediu Florian Hense, expert de Berenberg.
Les dades difoses per l'Oficina Europea d'Estadística (Eurostat) mostren que el menor increment dels preus de l'energia es va veure parcialment compensat per un augment (lleument) més gran als preus dels aliments processats i els béns industrials no energètics. A més, la inflació dels serveis no es va accelerar i la contribució dels preus de serveis es va mantenir pràcticament sense canvis en la inflació general. "Fins a la primavera des d'ara, és probable que la inflació torni a pujar", assenyala Hense.
ELS PRÒXIMS PASSOS DEL BCE
Des de Berenberg consideren que el BCE probablement "ajustarà la seva orientació i polítiques futures en tenir confiança en la convergència (de la inflació) cap al seu objectiu (2%) i davant el temor de quedar-se enrere". Segons l'opinió de Florian Hense, però, el BCE només canviarà la seva comunicació "de manera cautelosa i gradual" durant la reunió de la setmana que ve.
"Esperem canvis durant les reunions de març (rebaixant les expectatives que la QE podria estendre o ampliar-se) i juny (quan s'anunciarà el final de les compres al setembre)", assenyala Hense, i afegeix: "De moment, l'euro més fort només representa un petit risc per a les perspectives d'inflació i es compensa amb els preus del petroli més alts".