La taxa subjacent es contrau per primera vegada en 10 mesos
La inflació de la zona de l'euro repunta a l'abril. Segons les dades preliminars aportades per Eurostat, l'oficina estadística comunitària, l'IPC del març va pujar fins al 7% al quart mes de l'any enfront del 6,9% registrat al març. La inflació subjacent, per part seva, va caure lleument fins al 5,6% en taxa interanual des del 5,7% del març i també es va reduir en taxa intermensual, fins a l'1% des de l'1,3% anterior. És el primer descens de la taxa subjacent en 10 mesos. El consens esperava un IPC general al 6,9% i un IPC subjacent del 5,7%.
Pel que fa als principals components de la inflació de la zona euro, s'espera que els aliments, l'alcohol i el tabac registrin la taxa anual més elevada a l'abril (13,6%, enfront del 15,5% del març), seguits dels béns industrials no energètics (6,2%, enfront del 6,6% del març), els serveis (5,2%, enfront del 5,1% del març) i l'energia (2,5%, enfront ade 0,9% del març).
Els experts d'Oxford Economics destaquen la “encoratjadora” disminució de la inflació subjacent i indiquen que, malgrat el repunt de la taxa general, el Banc Central Europeu (BCE) “pujarà els tipus en 25 punts bàsics aquest dijous”. "Els responsables polítics acolliran amb satisfacció la primera caiguda de la inflació subjacent, mentre que les dades de préstecs bancaris mostren que l'enduriment en curs s'està transmetent a l'economia real", indiquen.
En aquest sentit, aquests experts subratllen que l'enquesta sobre préstecs bancaris de l'organisme de Frankfurt “no deixa cap dubte” que els fluxos crediticis continuaran sota pressió.
Per part seva, els analistes de Pantheon Macroeconomics també defensen aquesta tesi i creuen que la dada "segella l'acord" perquè el BCE elevi els tipus d'interès en 25 punts bàsics. “Es necessitava una sorpresa desagradable a l'alça per empènyer el BCE de nou cap als 50 punts bàsics, després de l'enquesta ombrívola sobre préstecs bancaris d'aquest matí. Creiem que el BCE ho acceptarà, ateses les notícies cada cop més negatives dels principals indicadors econòmics i l'evidència que la inflació subjacent ja no està augmentant”, expliquen.
De cara al futur, els experts de la companyia britànica apunten cap a una moderació de la inflació subjacent més gran fins al 5,5% abans que escali al juny fins al 5,7% “pels efectes base d'Alemanya”. “Ens inclinem per extrapolar el descens més ràpid del previst de la inflació dels aliments i dels béns bàsics, que apunta a una caiguda de la inflació general a poc més del 6,5% aquest mes, i a un nou descens al voltant del 5% a finals de l'estiu”, afegeixen.
“Suposant que les dades de les enquestes, principalment els PMI, s'ajustin a l'enquesta sobre préstecs bancaris i a les dades sobre l'oferta monetària, veiem poques raons perquè el BCE segueixi apujant els tipus fins al juliol, com creu actualment el consens. Això suposa que el banc central tindrà en compte l'augment de la inflació dels serveis durant l'estiu, impulsat per l'efecte base”, sentencien.
Per contra, Daniele Antonucci, economista en cap i estrateg macroeconòmic de Quintet Private Bank, destaca que la inflació continua sent “massa alta” perquè el BCE “se senti còmode pensant que està convergint ràpidament cap a l'objectiu”. “A diferència de la Reserva Federal dels EUA, de la qual esperem una darrera pujada de tipus aquesta setmana abans de fer una pausa per avaluar l'impacte de l'enduriment de les condicions financeres i les tensions del sector bancari, a la zona euro es preveuen més pujades de tipus”, subratlla.
Aquest analista destaca que les condicions creditícies i altres dades macro revelen que el “consumidor europeu està patint” i que “les perspectives a curt termini continuen sent força complicades”. “Cal veure si això condueix a una pausa en els tipus dels bancs centrals també a aquest costat de l'Atlàntic. Per ara, creiem que l'incentiu és continuar fent més restrictiva la política monetària als propers mesos”, conclou.