La inflació de la zona de l'euro es frena al gener al 8,6%, però la taxa subjacent marca rècord

Espanya es col·loca entre els països que registren les pujades de preus menys intenses (5,9%)

Irene Hernández
Bolsamania | 23 feb, 2023 13:00
ep tienda de zapatos compras compra gente comprando precio precios consumo ipc
EUROPA PRESS - Archivo

Lleu respir per als preus a la zona euro. Al gener, la inflació es va frenar al 8,6%, sis dècimes menys enfront del 9,2% del desembre. Tot i això, la inflació subjacent no troba límit i torna a marcar màxims de la sèrie històrica el primer mes de l'any en arribar al 5,3%, segons les dades d'Eurostat, l'oficina d'estadística comunitària.

Deixant fora del càlcul l'impacte de l'energia, la inflació es va elevar una dècima, fins a situar-se al 7,3%.

La contribució més gran a la taxa d'inflació anual de la zona euro va provenir d'aliments, alcohol i tabac, que van pujar 2,94 punts percentuals, seguit d'energia (+2,17), serveis (+1,80 i béns industrials no energètics (+1,73).

Amb aquestes dades, l'Índex de Preus de Consum (IPC) de la zona de l'euro acumula tres mesos consecutius a la baixa, col·locant-se en el nivell més baix des del juny del 2022.

Per països, en comparació amb desembre, la inflació anual va caure en divuit Estats membres i en va augmentar en nou. Les taxes anuals més baixes es van registrar a Luxemburg (5,8%), Espanya (5,9%), Xipre i Malta (els dos amb un 6,8%). Per contra, les taxes més altes van tenir lloc a Hongria (26,2%), Letònia (21,4%) i Txèquia (19,1%).

Amb vista al futur, les previsions dels analistes de Pantheon Macroeconomics apunten que la inflació general caurà de manera constant. Tot i això, "les perspectives a curt termini per a la inflació subjacent són lletges". Creuen que augmentarà encara més els propers mesos. "Veiem un risc que arribi al 6% al març i ara creiem que es mantindrà al 5% o més fins al juliol". Després, esperen "una ràpida disminució de la inflació subjacent per a finals del tercer trimestre i fins a finals d'any".

"Això sona bé, però no hi ha manera que el Banc Central Europeu (BCE) fixi les seves esperances en aquest pronòstic en aquest moment", afegeixen. Confien que l'organisme continuarà apujant els tipus d'interès al segon trimestre. "El nostre cas base continua sent que el BCE pujarà dues vegades al segon trimestre 25 punts bàsics, amb una taxa de dipòsit terminal al 3,5%. Però els riscos ara estan fermament inclinats cap a una taxa més alta per al juny, i fins i tot més augments de tipus durant el tercer trimestre”.

contador