La inflació d'Alemanya es frena en sec i cau fins al 4,5%, mínims de febrer del 2022

La desacceleració dels preus de l'energia ha contribuït a aquesta moderació

Álvaro Estévez
Bolsamania | 28 set, 2023 18:42
dl germany flag german parliament bundestag berlin german economy pb
Sharecast / Jorn Heller via Pixabay

La inflació d'Alemanya continua baixant. L'IPC alemany ha caigut al 4,5% el setembre, segons càlculs preliminars de Destatis, l'oficina estadística federal, que assenyala que és el nivell més baix registrat des de l'esclat de la guerra d'Ucraïna. De fet, l'IPC se situa amb prou feines 2 dècimes percentuals per sobre del nivell del febrer del 2022 i s'ha reduït dràsticament des del 6,1% registrat al mes d'agost passat.

Basant-se en els resultats disponibles fins ara, Destatis també informa que s'espera que els preus al consum augmentin un 0,3% l'agost del 2023. S'espera que la taxa d'inflació excloent-ne els aliments i l'energia, l'anomenada inflació subjacent, sigui del 4,6%, nou dècimes menys que al mes d'agost.

Segons explica l'oficina estadística, els preus dels aliments "van continuar registrant un creixement superior a la mitjana (+7,5%)" en comparació amb el mateix mes de l'any anterior. Tot i això, l'augment dels preus de l'energia ha estat "molt inferior" (+1%) a la taxa de variació interanual de l'índex general. Tot i això, la desescalada dels preus es consolida: el preu dels aliments va créixer al 9% l'agost i a l'11% el juliol, mentre que l'energia ha caigut dràsticament des del 8,3% registrat l'agost.

Una de les causes, expliquen, és un efecte de base respecte al setembre del 2022, en què van influir les mesures del tercer paquet de mesures d'alleujament del Govern Federal (fi del descompte sobre els carburants). "La supressió del bitllet de 9 euros el setembre del 2022, que va estar disponible entre juny i agost del 2022, té un efecte base en l'evolució dels preus del sector serveis, que van pujar un 4,0% respecte al mateix mes del any anterior", afegeixen.

Els experts de Pantheon Macroeconomics destaquen que és "probable" que "això sigui el començament d'un descens sostingut i accelerat de la inflació subjacent alemanya". "Veiem que tant la taxa nacional com la subjacent cauran 150 punts bàsics d'aquí a finals d'any, perllongant la caiguda fins al 2024", asseguren.

Tot i això, aquests analistes recorden que els mercats de renda fixa "no estan d'humor per a celebracions", ja que els rendiments dels bons a deu anys s'acosten al 3% a causa de l'amenaça inflacionista d'un repunt sostingut dels preus del petroli . "Fa temps que les nostres previsions per als mercats de renda fixa s'inclinen a l'alça, a mesura que reapareixen els riscos d'inflació, però no fins al segon semestre del 2024. Serà interessant veure com evoluciona això; les nostres previsions i les del mercat de retallades de tipus l'any que ve estan ara certament sobre avís", conclouen.

contador