La inflació baixa al 5,7% al desembre, amb la subjacent i els aliments disparats

Suposa més d'un punt per sota de la registrada al novembre, segons les dades de l'INE

Irene Hernández
Bolsamania | 13 gen, 2023 09:59
ep una mujer sale de un supermercado con un carro de la compra a 27 de diciembre de 2022 en mejorada
Alberto Ortega - Europa Press

Els preus generals continuen disminuint. La inflació es rebaixa al desembre fins al 5,7%, més d'un punt per sota de la registrada al mes anterior i la xifra més baixa des del novembre del 2021, segons les dades definitives de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Tot i això, la inflació subjacent no troba límit de moment i es dispara fins al 7%.

D'aquesta manera, la taxa subjacent s'eleva set dècimes respecte al mes previ i es col·loca al nivell més elevat des del novembre del 1992. A més, per primera vegada des del febrer del 2021 supera l'índex general.

Després del descens dels preus al desembre, la inflació general acumula cinc mesos consecutius a la baixa, després del pic registrat a mes de juliol passat, al 10,8%, el nivell més alt des del setembre del 1984. Cal destacar també que, sense tenir en compte les darreres variacions d'impostos, la inflació interanual seria del 6% al desembre.

Pel que fa a l'IPC general, els grups que destaquen per la seva influència en el descens de la taxa anual són habitatge i transport. En el cas de l'habitatge, en disminueix la variació cinc punts i mig, fins al -4,5%. Destaquen en aquest comportament la pujada de l'electricitat, menor que el desembre del 2021, i la baixada del gasoil per a calefacció, més gran que la de l'any anterior. El transport situa la seva taxa al 3,3%, gairebé quatre punts i mig inferior a la del mes passat, a causa de la baixada dels preus de carburants i lubricants, més gran que el desembre del 2021.

Per la seva banda, entre els grups amb influència positiva destaquen el vestit i calçat, els aliments i begudes no alcohòliques, i les begudes alcohòliques i tabac.

Pel que fa al primer grup, amb una taxa de l'1,8% és gairebé dos punts superior a la del mes anterior. Aquesta evolució és perquè les primeres baixades de preus de la campanya de rebaixes d'hivern són més moderades que el desembre de 2021. Mentrestant, al segon, augmenta la seva variació quatre dècimes, fins al 15,7%, la més alta des de el començament de la sèrie, el gener de 1994. Aquest comportament es deu, principalment, als increments dels preus de la llet, formatge i ous, els olis i greixos, l'aigua mineral, refrescos, sucs de fruites i vegetals i la carn, més grans que el desembre del 2021. Finalment, el tercer grup, la variació anual del qual és del 7,2%, més de tres punts per sobre de la registrada al novembre, es deu a la pujada dels preus del tabac, que es van mantenir estables el desembre del 2021.

Per CA, la taxa anual de l'IPC disminueix al desembre respecte al novembre a totes. Els descensos més importants es produeixen a Cantàbria (-1,4 punts), La Rioja (-1,4 punts), Castella i Lleó (-1,3 punts) i Castella-La Manxa (-1,3 punts). Per la seva banda, les menors reduccions es produeixen a les Illes Balares (-0,8 punts) i a la Comunitat de Madrid, Extremadura i Principat d'Astúries (-0,9 punts).

D'altra banda, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) al desembre col·loca la taxa de variació anual al 5,5%, més d'un punt per sota de la registrada al mes anterior. Mentrestant, l'Índex de Preus de Consum a Impostos Constants (IPC-IC) se situa al 6%, tres dècimes per sobre de la registrada per l'IPC general. Per part seva, l'IPCH a Impostos Constants (IPCA-IC) presenta una taxa anual del 5,8%, tres dècimes més que la de l'IPCH.

LA INFLACIÓ MITJANA EL 2022 VA SER DEL 8,3%

Amb això, la mitjana anual de l'Índex de Preus de Consum (IPC) va ser del 8,3% el 2022, xifra que representa la taxa més elevada d'inflació mitjana des del 1986.

El 2022, les pujades més altes de l'any van correspondre al sucre (+50,6%), altres olis (+50,6%), mantega (+42,3%), combustibles líquids (+41,7%) i llet sencera (+37,3%). Per contra, les baixades de preus més importants l'any es van registrar en el transport combinat de passatgers (-38,7%), l'electricitat (-30,8%), el transport de passatgers en metro (-18,2%), el transport de passatgers amb autobús (-12,4%) i els ordinadors personals (-9,6%).

contador