El dòlar ha rebut impuls després de les declaracions de Mnuchin sobre la reforma fiscal als EUA
Els dies previs a la gran cita electoral que manté a Europa en suspens han servit als operadors del mercat de les divises per apostar per l'euro abans de la celebració de la primera ronda dels comicis francesos durant els quals s'espera un desenllaç sense sorpreses. De fet, aquesta ha estat una gran setmana per la ‘moneda única’ que s'ha apreciat gairebé un 2% des de dilluns passat fins als màxims d'aquest dijous, als 1,0778 dòlars, des d'on retrocedeix aquest divendres fins als 1,0720 dòlars.
Les últimes enquestes sobre les eleccions que se celebren el 23 d'abril segueixen mostrant que el candidat centrista, Emmanuel Macron, avantatja a la segona favorita, la presidenta del Front Nacional, Marine Le Pen, un fet que ha donat ales a la confiança dels inversors en la moneda europea. No obstant això, analistes com Kathy Lien, fundadora de BK Asset Management, alerten que aquest cap de setmana “podríem veure una ronda de presa de beneficis en l'euro, ja que els operadors podrien desitjar tancar les seves posicions abans de la cita electoral”.
Des del punt de vista de l'anàlisi tècnica, ara com ara, no hi ha res nou sota el Sol. "Simplement el suport al que abans fèiem referència, el dels 1,0490, ara el trobem en l'últim mínim creixent, això és 1,05680", apunta José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. "Els mínims i màxims creixents des de principis de l’any són aquí, segueixen intactes. I mentre el preu no perfori el suport al qual hem fet referència, el dels 1,05680, la possibilitat de dirigir-se a la resistència dels 1,09 és un objectiu probable", explica l'expert.
“No es palpa gran preocupació als mercats davant aquesta primera volta de la carrera cap a l'Elisi”: l'euro s'ha apreciat un 2% aquesta setmana
En qualsevol cas, “no es palpa gran preocupació als mercats davant aquesta primera volta de la carrera cap a l'Elisi”, apunta Kathy Lien, però si alguna cosa hem après de 2016 és que mai es pot donar tot el “peix per venut” davant una cita electoral. No obstant això, tal com assenyalen els analistes de Danske Bank, pràcticament no s'ha descartat el risc que hi hagi una victòria de Le Pen o del candidat de la ultra esquerra Jean-Luc Mélenchon el diumenge.
La més recent enquesta d’Opinion Way dóna a Macron un 23% d'intenció de vot, Le Pen es queda amb un 22% i segueixen Fillon, amb un 20% i Mélenchon, amb un 19%. Un altre sondeig, de Harris Interactive, àmplia l'avantatge de Macron fins al 25%, enfront del 22% de Le Pen i el 19% per als altres dos contendents en lliça.
Però diverses veus han alertat durant les últimes setmanes sobre l'excessiva complaença amb el resultat de la primera ronda de la carrera cap a l'Elisi. Les enquestes segueixen afavorint el centrista Emmanuel Macron i la candidata del Front Nacional, Marine Le Pen, però l'auge que ha experimentat en recents sondejos el candidat de l'extrema esquerra, Jean-Luc Mélenchon i el bon to que segueix mantenint el candidat conservador François Fillon “ha convertit el que era una carrera entre els dos favorits en una arriscada competició a quatre bandes” afirma James Chen, analista de Forex.com.
Davant l'estret marge que separa els candidats, Chris Beauchamp, analista cap d’IG Markets recorda que “els desenllaços poc probables no s’han de menysprear”. “Una victòria de Mélenchon o Le Pen causaria un nou terratrèmol als mercats financers, ja que els dos candidats contemplen als seus programes plans per reformar la relació de França amb la Unió Europea i l'euro”, recorda l'expert.
MNUCHIN DÓNA ARA ALES Al DÒLAR
L'altra història que recorre el mercat de les divises és l'impuls comprador que ha tornat a rebre el dòlar després de les paraules del secretari del Tresor, Steven Mnuchin, que la reforma fiscal de Donald Trump “és a prop”. Aquestes declaracions contradiuen, de fet a les seves pròpies paraules durant una entrevista al Financial Times en què va explicar que no esperava que el president Donald Trump pogués dur a terme els seus plans sobre impostos abans d'agost. Sí que va dir en aquella ocasió que les mesures s'aprovarien el 2017, però el dòlar segueix apostant-ho tot a la carta Trump i “qualsevol insinuació positiva sobre els estímuls de la seva administració reviuen el “ral·li de Trump”, assenyala Michael van Dulken, analista d'Accedeixo Markets.
A més de la reculada d'un 0,5% de l'euro contra el seu rival nord-americà, l'impuls alcista del bitllet verd s'ha notat contra el ien, que s'ha depreciat fins a les 109,400 unitats durant la matinada passada i es mantenen al voltant del canvi de 109,00 iens per cada dòlar, molt lluny dels mínims setmanals de dilluns, tocant els 108,00 iens.
La lliura, per la seva banda, es manté per sobre dels 1,2800 dòlars, després que els mercats interpretessin positivament que el governador del Banc d'Anglaterra (BoE), Mark Carney, refusés parlar sobre la moneda o sobre l'economia durant el seu discurs del dijous. D'altra banda, la dada de vendes minoristes del Regne Unit està fixada pel calendari aquest divendres i el seu resultat serà determinant, diu Kathy Lien, perquè els operadors decideixin si porten el cable (lliura/dòlar) cap als 1,2900 dòlars o cap als 1,2700 dòlars.